2020-12-28
登龍街嘅美食林立,聽朋友講呢度有一間日式餐廳有吉列牛食,今日過開嚟銅鑼灣行完SOGO,就嚟到呢間位於登龍街嘅Steak Bar食飯。牆上有一隻牛牛部位圖,就知道呢度係食牛嘅專門店! Lunch set都幾抵食,最緊要就係有我嘅目標—吉列牛。呢度做緊個超級優惠,只要正價叫一個午市套餐,就可以半價享用六款指定嘅定食,真係好超值!一場嚟到,梗係要試我最想食嘅吉列炸牛扒定食啦!定食都會跟埋白飯,沙律菜同埋小食(麻醬凍豆腐)。碗白飯超大碗,細食嘅女士們可以叫少飯,不過我就覺得配合美味嘅燒牛扒,我可以鯨吞成碗飯喇!😜吉列牛扒好大塊,首先就係快速將表面炸得脆口,然後將佢切件上碟,牛扒做到外面脆入面就只有一成熟嘅效果。石燒爐上放上牛油,當牛油溶化之後,就表示石燒爐已經預熱好,然後就由食客自行將每件牛扒逐一放上石燒爐上燒熟。套餐仲會跟一大碗白飯,上面灑上大量飯素,配合埋脆卜卜嘅吉列牛,真係好香口!另外店員推介我哋食牛板腱,係屬於牛嘅膊頭位置,所以比較瘦,但肉質仍然鮮嫩,而且每日限量供應,所以我哋二話不說就決定咗揀牛板腱。呢份牛扒屬於比較厚身嘅部位,我哋揀咗要七成熟,切開肉質粉嫩,食落重肉味,果然冇介紹錯
原本諗住飲綠茶就算,不過一場嚟到,都係叫返杯梳打特飲,荔枝梳打同蜜桃梳打都好味唔太甜。 呢間steak bar嘅職員服務態度非常好,有禮貌而且好用心咁講解佢哋食物嘅特色,食物質素都好高,令我猶如置身日本街頭上嘅小食店入面,可以一解疫情冇得飛去旅行嘅鬱結!