2022-01-30 67 瀏覽
又係思鄉嘅時候⋯相信泰國都係唔少人嘅鄉下之一,連我都唔例外⋯陽光與海灘,沙灘與美女(我講我呀),唔少得嘅梗係啱晒香港人胃口嘅泰式美食啦!今日就去咗位於銅鑼灣嘅Chang Thai Restaurant,以慰藉下我嘅思鄉情懷~酸辣慢煮魷魚 ($168)酸酸辣辣最開胃,一開波依味餸正正令我食慾大增!調味啱啱好,唔會太酸亦唔會太辣,啱晒唔食得好辣嘅人,加上魷魚係慢煮唔會韌,咬落鬆軟而有鮮味。不過咁好味,記得唔好一次過食晒呀,因為飽咗就食唔到其他好嘢㗎啦!四色小食拼盤 ($118)依個就真係特色中嘅特色!先講食物,泰式小食就梗係有春卷、蝦餅、生蝦刺身、泰式鳳爪啦!除咗嘢食好食之外,佢嘅擺盤真係特別到不得了!佢個嘢可以轉㗎!充滿好奇心嘅我梗係一路轉一路食啦!黃咖喱炒軟殼蟹配法包 ($288)黃咖喱香甜,軟殼蟹外脆內軟,法包仲係用而家時興嘅竹炭包,食完啲蟹,個法包撈埋啲咖喱汁食,簡直可以食到渣都冇剩~招牌泰式青芒魚 ($198)將條炸到鬆脆嘅魚配上清爽嘅青芒絲,青芒絲中和咗炸魚嘅油膩而又不失口感,加埋其他配料同埋鮮青檸,口感清新而又食到魚嘅鮮味,果然係招牌菜!連椰青都IGable

酸辣慢煮魷魚 ($168)

四色小食拼盤 ($118)

黃咖喱炒軟殼蟹配法包 ($288)

招牌泰式青芒魚 ($198)

連椰青都IGable