2024-10-02 462 瀏覽
#洪慶海鮮燒臘飯店 最近多咗食燒味,想試下唔同地方嘅叉燒,始終叉燒係最能夠代表香港嘅食物。有網友介紹李鄭屋邨嘅呢一間燒臘飯店,正好一試。中午食飯時間要搭枱,雙拼燒味飯$46,網友推薦油雞,所以專登叫肥叉油雞飯走翼。話咁快店員就送上一碗湯,都夠熱,尾套還可以。師傅竟然畀咗個油雞髀,一般離港多數係畀雞胸,好運少少會係雞背,雞髀真係唔多見。肉質比較實淨唔似一般冰鮮雞淋淋滑滑,豉油嘅香味足夠唔需要再點蔥油。叉燒雖然叫咗肥叉,但嚟到嘅時候唔算好肥,而且係薄切,不過都見到有窿邊,算係唔錯。飯就比較乾身有少少硬,我主要加咗啲蔥油落去撈飯食。今次冇食到嘅燒肉佢都好快賣曬,似乎燒肉都係一個幾受歡迎嘅食物,我覺得呢間餐廳性價比幾高。最欣賞就係枱面嘅熱茶無限量供應,茶香味濃,我都飲咗好幾杯。洪慶海鮮燒臘飯店長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下114號舖
#洪慶海鮮燒臘飯店

飯就比較乾身有少少硬,我主要加咗啲蔥油落去撈飯食。

洪慶海鮮燒臘飯店
長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下114號舖