2022-12-23
同朋友提起好耐冇去澳門,有啲掛住當地葡國菜,於是佢就揾咗間葡國餐廳帶我去解下癮😳餐廳好寬闊,環境舒服,入面仲有自助沙律吧同甜品櫃,甜品櫃有多款精緻蛋糕,七彩繽紛,勁吸引✨一人餐包咗沙律、蒜蓉包、前菜、主菜同餐飲,沙律係自助形式,可以自己選擇食材搭配,材料都好新鮮,選擇亦多,我鐘意食嘅都應有盡有😍紅菜頭、粟米、薯仔蘋果沙律、蕃茄仔等~🔸葡國初榨橄欖油黑醋涼拌深海元貝🔸前菜都有好幾款選擇,揀咗黑醋元貝,造型好精緻,粉紅色泡泡蓋住下面大大粒元貝,元貝好彈牙,配上酸酸地嘅黑醋非常開胃👍🔸葡汁時蔬農夫包🔸話明食葡國菜又點可以少得葡汁!主菜農夫包入面係滿滿嘅葡汁燉菜,有蘑菇、蘿蔔、青瓜、小蕃茄、芝士、腸仔同椰菜等。葡汁好香濃,焗到脆卜卜嘅農夫包夾埋啲葡汁同燉菜一齊食~正🤤🔸葡國烤乳豬🔸無理由得菜冇肉肉🙈聽聞呢度烤乳豬係招牌菜,一於叫嚟試下~乳豬外皮超薄超脆,肉質非常嫩滑🤤皮同肉之間有少少脂肪,食落油香四溢😍搭配嘅醬汁同青木瓜都帶有少少酸味,食完都唔會太油膩👍餐點份量好豐富,本來仲打算餐後叫件蛋糕,可惜太飽,唯有下次再黎試😆
🔸葡國初榨橄欖油黑醋涼拌深海元貝🔸
🔸葡汁時蔬農夫包🔸