2023-03-18
大南街附近,一向都好多嘢食,今晚想食越南粉麵,上OpenRice搵咗呢間餐廳試一試❤️餐廳門口光猛整潔餐廳牆上都掛滿不同食物推介食物唔貴好抵!6:00前仲有下午茶餐!nice!今晚我哋過左6:00入去,其實都幾抵食,即使係常餐價錢都係$50-60/款我同朋友比鮮茄魚餅蟹膏湯粉($56-常餐)吸引左!粉面可選檬粉/河粉,我哋點左2份河粉,另外點左小食:越南米紙捲($30),香茅雞翼-5隻($32)飲品☕️☕️:熱飲(+$2),懷舊支裝可樂(+$6)凍飲(+$5),特飲(+$9)我點左熱柚子蜜,朋友點左懷舊支裝可樂,市面而家唔多呢款樽裝可樂啦❤️勁愛呀鮮茄魚餅蟹膏湯粉一上枱勁香既蕃茄味撲鼻😍試左一啖湯底,勁鮮甜蕃茄湯底,應該係有蝦同蟹膏既關係,加上大量新鮮蕃茄煲成既。呢種獨特既味道,應該係店家獨有既,個湯實在太好味😂最後我飲哂個湯😂(好味程度:4.5/5)魚餅方面有2款,食得出似人手打既魚餅,好鮮甜,肉質都好獨特,係2款質感既,加上扎肉,蝦,成個粉面都勁好食👍🏻👍🏻另外一提,係外面連鎖店食既越南粉面,通常都未必會好飽,但呢間餐廳,相信男士食都夠,真心勁大碗!越南米紙捲:米紙捲係越南製法,同坊間會炸
餐廳門口光猛整潔
餐廳牆上都掛滿不同食物推介
食物唔貴好抵!6:00前仲有下午茶餐!nice!
飲品☕️☕️:熱飲(+$2),懷舊支裝可樂(+$6)
凍飲(+$5),特飲(+$9)
我點左熱柚子蜜,朋友點左懷舊支裝可樂,
市面而家唔多呢款樽裝可樂啦❤️勁愛呀
鮮茄魚餅蟹膏湯粉
(好味程度:4.5/5)
越南米紙捲:
米紙捲係越南製法,同坊間會炸既唔同,多左另一份清新👍🏻
用料十足👍🏻👍🏻薄薄既米紙加上菜加住米粉,扎肉等材料,口感好滿足呀👍🏻我加左少少撈檬既醬汁一同享用,味道更上一層樓!提升不少!
香茅雞翼-5隻
雞翼係即叫即炸,因為係新鮮炸出黎!正啊!熱辣辣勁好食!而家味道好正宗!而且一啲都唔油,香茅味道夠,食完仲想再encore!🤭🤭
隻隻雞翼都勁大隻架
我飲左柚子蜜,勁濃既柚子味,無揸流攤架😍
整體黎講,絕對有下次!性價比極高既餐廳!
真係無諗過一間小店做得咁出色!食物質素高,而且店員服務好好,加上餐廳坐得舒適,可以加入我既飯堂list 之一啊😍