2021-11-12
一向都知天后好多嘢食,今日嚟到清風街火五越式牛肉粉專門店,因為係OpenRice見佢價錢相宜,一於嚟試一試。大概七點左右入座,好彩一早打嚟預約,因為已經全場坐滿客人。呢到環境光猛,坐得舒適。每張枱上面放置左佢哋秘製嘅醬汁,有越北是拉差醬,河內沙嗲XO醬同埋越式海鮮醬,好吸引。呢度用半自助形式,可以自己去斟水。我同朋友各點左一個粉麵,店員隨即每人派咗啲芽菜同香葉,而每張枱都有辣椒,適合唔同人嘅口味。手作扎肉米紙卷 4件 $32由於想食得健康啲,特登揀咗個清淡啲嘅米紙卷,扎肉好食,而且可以食多啲蔬菜,推介。意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5件)$38呢個雞翼非常有驚喜,冇諗過外皮可以揸得咁香脆,牛油味同蒜蓉味加埋非常香口,入邊雞肉仍然保留嫩滑多汁,食唔停口。凍檸茶$16 荔枝紅茶 $19本身諗住聯點一個飲品,冇諗過荔枝紅茶竟然有果肉,入口淡淡荔枝香,唔會太甜之餘仲有大大粒果肉咬,下次會再飲。火五生牛肉粉 $42朋友食嘅生牛肉粉,呢個價錢冇諗過份量咁多,連生牛肉嘅份量都好多,湯底香濃,生牛肉嫩滑而且冇筋,再重口味啲嘅朋友可以自己加啲醬汁,好抵食。越式老火花膠雞湯河$56本身想食魚翅嗰款湯河,但係今
手作扎肉米紙卷 4件 $32
意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5件)$38
凍檸茶$16 荔枝紅茶 $19
火五生牛肉粉 $42
越式老火花膠雞湯河$56
本身想食魚翅嗰款湯河,但係今日已經賣晒,所以嗌左花膠雞湯,估唔到都有四五舊花膠,認為足料而且花膠一啲都唔聲,有少少媽媽煲花膠湯嘅感覺,雞肉入口滑,而且大大嚿,呢個價錢真係唔知點樣做到,唔怪得知咁多人嚟食。
同朋友兩個人亂嗌,每人都只係$100 ,非常抵食啊,而且坐得舒服,店員完全冇趕我哋走,絕對要再嚟!