2022-06-30
去Mikiki見到十三姨酸菜魚當然要去吃我食媽鍾意嘅酸菜魚啦!,去到時18:30冇乜人所以就唔使等位,即刻可以入座『當然要記得嘟安心出行同疫苗紀錄先入得架!』。
環境乾淨優美,卡座相對闊落,裝潢跟一般中餐廳不一樣!全餐廳是以木色系列為主題這裡是以掃碼方式下單,食物有套餐或散點選擇。我地揀咗晚市自選套餐中嘅二人餐$228。。。。有招牌十三姨酸菜魚!這個是二至三人份量,另有水晶粉配著。 店員話係用了海鱸魚,這款魚較少骨的是常見做酸菜魚的品種。魚肉的份量幾多,魚肉嫰滑啖啖肉冇骨而且不腥!🤤。可自選辣度,酸酸辣辣好開胃,水晶粉吸入湯汁好入味😆仲配埋配料,“鹹菜,萵筍, 水晶粉,豆芽” 十分豐富,我地仲加咗土豆片增加口感!辣味我們點中度辣,感覺剛剛好!不太辣!不太酸亦!不太鹹!而其實內裏包了水晶分基本上不用點上白飯!除了酸菜魚仲有1個小菜同可以揀兩款小食。小菜揀咗口水雞而小食就係酸辣小木耳同雞絲涼粉。口水雞完完全全合我心意,口水雞辣味十足,雞肉是涼的,配上脆口香花生及香蔥,整個搭配得非常完美!雞絲涼皮夠惹味,啲涼皮滑脫脫,冷盤小食唔錯!酸辣小木耳。。酸辣度剛剛好!甜品就加咗我鍾意嘅紅糖糍粑(6件
我地揀咗晚市自選套餐中嘅二人餐$228。。。。
有招牌十三姨酸菜魚!這個是二至三人份量,另有水晶粉配著。
除了酸菜魚仲有1個小菜同可以揀兩款小食。小菜揀咗口水雞而小食就係酸辣小木耳同雞絲涼粉。 口水雞完完全全合我心意,口水雞辣味十足,雞肉是涼的,配上脆口香花生及香蔥,整個搭配得非常完美!
雞絲涼皮夠惹味,啲涼皮滑脫脫,冷盤小食唔錯!
酸辣小木耳。。酸辣度剛剛好!
甜品就加咗我鍾意嘅紅糖糍粑(6件) HKD$48,
吃辣的食物通常也會點這個,糍粑做到外脆內軟,口感煙韌軟糯。加配甜甜的紅糖,可以中和辣的味道 個餐係包酸梅湯。。但我地唔太好所以每人加左$6轉其他飲品都超值!今晚2個人食到攬住個肚都係食咗$304!勁超值!!
十三姨酸菜魚
地址:新蒲崗太子道東638號 Mikiki商場Shop 119
營業時間:1130am至9pm
電話:2398 0885