2020-01-11 692 瀏覽
是日晚上男朋友帶左我黎大坑食好野,跟佢黎到呢間地點比較隱秘的「睿日本料理」晚市時段主打Omakase,合共有八道菜,可選2-4人前的,每位價錢大約三百多元起,價格相宜前菜3款魚生沙律🥗翠綠爽脆嘅沙律菜配上角切雜錦魚生粒,好新鮮柑橘醋配海蜇海蜇口感好爽脆,酸甜開胃~冷豆腐配胡麻醬日本豆腐非常嫩滑,加埋充滿芝麻香嘅胡麻醬,簡單又美味刺身3點盛三款由廚師精選嘅時令刺身分別係:深海池魚,油甘魚及海鯛🐟每片都係厚切的,色澤光鮮,池魚同油甘魚都好肥美,充滿魚鮮味!海鯛魚都好鮮甜呢蟹肉蟹膏蟹籽手卷表面係滿滿的新鮮蟹肉及蟹籽,口感棉滑,味道鮮甜!紫菜好香脆,壽司飯裏面就包住大量蟹膏,好好食燒物安格斯西冷牛扒燒到大約五成熟,肉質香軟,牛肉味好濃郁!配上炸香左嘅蒜片一齊食就更加惹味香口啦!旁邊仲有香菇、蘆筍、車厘茄、沙律菜等等配菜,感覺健康,同時減低左食牛肉時嘅油膩感雜錦天婦羅天婦羅拼盤有番薯🍠、南瓜🎃、茄子🍆、紫蘇葉、軟殼蟹🦀。全部都炸到金黃香脆,入口乾身,唔太油膩,我個人最喜愛係粉粉的番薯,滿有薯香!南瓜同茄子都keep住juicy!軟殼蟹就外脆內軟生芋蓉櫻花蝦蕎麥麵蕎麥麵粗幼適中,口感彈牙,帶有小麥

前菜3款

魚生沙律🥗
翠綠爽脆嘅沙律菜配上角切雜錦魚生粒,好新鮮

柑橘醋配海蜇
海蜇口感好爽脆,酸甜開胃~

冷豆腐配胡麻醬
日本豆腐非常嫩滑,加埋充滿芝麻香嘅胡麻醬,簡單又美味

刺身3點盛

蟹肉蟹膏蟹籽手卷

燒物

雜錦天婦羅

生芋蓉櫻花蝦蕎麥麵

蕎麥麵粗幼適中,口感彈牙,帶有小麥香。湯底帶有櫻花蝦嘅香氣~白色嘅係生芋蓉,入口黏黏潺潺的,好特別!

木魚花蜆湯

用花蜆同木魚熬製成嘅湯,加左適量昆布海帶,味道特別鮮甜,每口都係鹹鮮味

甜品

最後甜品仲有木瓜雪耳糖水,好足料,滿滿的配料有雪耳、木瓜、龍眼肉及白玉等等,清甜滋潤,甜而不膩