2016-01-11 432 瀏覽
呢間拉麵店舖位比較細,枱唔多,所以晚飯時間要排很久,我地足足排咗45分鐘有多先入到去,不過其實睇下個Menu就明白點解咁多人排,一個誰食大約只係三十幾至六十幾蚊,在現今餐廳來說,簡直平到笑,所以我都唔會因為排隊排得耐而不滿了,凡事有Trade Off ma haha. 入正題,我地叫咗“大門拉麵”($48)、“叉燒炒飯拼煎餃子定食”($38)、“味蛋”($12)。首先講下“大門拉麵”,其實即係日式叉燒拉麵。上枱閒一閒唔算好香,賣相亦無咩特別,但味道就令我刮目相看。個人認為拉麵最緊要就係個麵同湯,呢個麵低真係超正,好彈牙好煙刃,有咬口,口感一流,而且一D酸味都無,簡直是上等面阿。至於個湯底呢,雖然講不上非常好味,仲有少少偏咸,但一定唔係難食,亦唔係一般湯低咁簡單,個味道非常特別,從未食過呢個味,於是就膽粗粗問下個侍應,原來係豬骨湯再加入醬油、面豉等調味而成嘅秘方,個人覺得不錯,算是Above Average 啦。至於塊日式叉燒就一般水準啦,不過不失。“叉燒炒飯拼煎餃子定食”包括一碟叉燒炒飯、三隻餃子及一碗木魚湯。個叉燒炒飯好香,又係外表平平無奇,但味道令人印象深刻。飯的乾濕度控制得很好,

“叉燒炒飯拼煎餃子定食”包括一碟叉燒炒飯、三隻餃子及一碗木魚湯。個叉燒炒飯好香,又係外表平平無奇,但味道令人印象深刻。飯的乾濕度控制得很好,唔會炒得太乾身,亦唔會太多水份,口感不錯。另外,炒飯加入了蛋絲,令飯更香更好食。不過,D叉燒就硬咗少少,美中不足。
煎餃子亦很出色,內有肉汁,外皮仍是軟軟的,唔會煎燶或太乾,餃子低部刻意留有簿簿焦塊,脆脆的,連餃子一起食,有脆有軟有肉汁,好食。
至於個木魚湯,本人就不太喜歡,入口有少少酸,仲有點煙熏味道,感覺很奇怪。

“味蛋”係醬油味的蛋,唔會太咸,調味很出色,再加上本身隻蛋靚,蛋黃味非常濃鬱,蛋黃味及醬油味兩相很配合,不錯。

總括來就,呢間拉麵店好有心經營,而且價錢非常便宜,以幾十蚊的價錢,有這樣的質素,性價比非常高。