2019-01-27
今晚同朋友上左間位於厚福街的樓上酒吧,貪其性價比高,雞尾酒、小食等等都係每樣$68,真係叫多幾個小食都已經飽,酒水亦是真材實料。環境比較靜,裝潢帶點泰國風格,有大象坐墊裝飾,牆上的雕刻都有頗多,帶有異國風情,氣氛也幾好。還有落地玻璃窗透入街燈既光,酒吧唔會好黑,邊飲酒仲可邊睇下樓下既熱鬧街道。主要都有各款酒類,價錢相宜,我直頭覺得抵飲,其中雞尾酒最吸引我地呢類女仕,不同味道元素加入各款酒,調出易入口又帶酒味的飲品。椰林飄香(左)$68,由Rum酒、椰子味的 Malibu Rum酒、菠蘿汁、椰子奶.....調成的雞尾酒,味道好香椰奶,易入口又不太甜,有明顯的酒味,加左菠蘿汁微甜好飲,感覺很夾酒吧的異國風情。海倫Tea (右) $68,用Gin酒、佛手柑、伯爵杏仁糖漿、石榴......調成的雞尾酒,味道清新幽香,有橘子香氣加石榴清甜,酸酸甜甜加上微微酒味,也很適合女仕飲。還附送花生零食,一食就上癮的小食,配啤酒一流,最正係送的,無其他收費,所以真係性價比高。等小食時,都可同朋友傾計玩下骰盅。炸魚薯條 $68,份量頗多,兩大件炸魚,薯條係幼身的款式,加了黑椒添味,味道更惹味。炸魚熱辣辣,外層
等小食時,都可同朋友傾計玩下骰盅。
炸魚熱辣辣,外層的脆卜卜炸衣夠薄身,所以食落唔膩,魚肉一絲絲,炸完都仲好多汁夠濕潤,配沙律醬好好味。
醬汁好creamy有奶味,亦有好重蘑菇味,有點似忌廉蘑菇湯的味,不過夠掛汁,煮得都好味,意粉不會太腍,調味剛好。
特別覺得服務好,點菜、結賬、上菜都有效率,店員亦有禮貌。