2022-08-05 768 瀏覽
是日七夕🎎🎎, 突然想同老公食餐好順便慶祝下七夕先🎊🥳🥰,大家都不約而同好想食鐵板燒,所以今朝一早即刻上網search就見到呢間位於長沙灣嘅鐵板燒餐廳,location 幾近我地嘅工作地點,就嚟試下💪。我地六點就到,餐廳剛開始營業,不過, 可以睇住廚師即場表演即叫即燒鐵板燒嘅 bar 枱位置已經一早full booking🫣🫣, 所以今次就坐住枱先,下次會預早book 位再嚟食多次。今晚我地先小試牛刀, 叫咗個大蝦鐵板燒餐(車海老 - 二人前)試一試呢間呢質素如何🤗🤗前菜沙律🍅🥬🥦🥗 - 沙律菜新鮮,醬汁好味,正常水準。鐵板燒特大海蝦🍤🦐🦐 - 兩大原隻新鮮大蝦應該有手掌般大,蝦肉切件上,蝦肉入口爽脆鮮甜,非常惹味😋😋,最正係兩個大蝦頭,廚師將蝦頭殻已打半開,方便我哋進食之餘, 蝦頭嘅膏都煎香咗,碟嘢熱辣辣一上枱就已經聞到香濃蝦膏味,呢碟燒大蝦真係十分正🤩🤩,能做到齒頰留香,讚!🥰🥰👏👏鐵板燒比目魚 🐟🐟- 上枱賣相係滿分,非常吸晴 ,廚師將兩大塊嘅比目魚煎得非常金黃焦脆...🥢🥢魚肉外脆內軟,內面仲係好Juicy流汁,魚肉燒過之後,魚油仲甘香😋,好食!👍👍鐵板燒安格斯一口牛🥩🥩 -

前菜沙律🍅🥬🥦🥗 - 沙律菜新鮮,醬汁好味,正常水準。

鐵板燒安格斯一口牛🥩🥩 - 一上枱又係賣相滿分的🤤🤤,大約五成熟嘅牛柳粒配上炸得金黃嘅蒜片一齊食😋,入口肉香嫩滑,又沒有大多的油膩感,好快就食完成碟了💯💯❤️❤️。

鐵板燒炒野菜🥬🥬,今日係炒椰菜,椰菜清甜,唔油,不錯,食咗咁多肉,係時間要中和一下,剛好呢個時候食應該細心鋪排過,Good!!

味噌湯 - 正常不太特別🆗。

鐵板燒日式櫻花蝦炒飯🍚🍚 - 一上枱見到兩碗出緊煙呢飯就已經想食😋,上面見到有大量嘅櫻花蝦🦐🦐🦐🦐,師傅毫不吝嗇咁款,哈!而炒飯就炒得粒粒分明,味道剛好,加上蔥花與其他配料,層次非常豐富的炒飯🥢🥢👍👍。

總結:即叫即燒熱辣辣鐵板燒,賣相一流外😋😋,仲質素很好🤩,職員基本上每道特色菜上枱時都有講解,誠意十足💯💯👍👍!呢餐鐵板燒平民價但質素高,必定會再嚟,同埋見到其他枱叫剌身併盤都好似好新鮮,所以下次我哋記得預早book 位再試其他😌😌,呢間會放入list 裡面!🤗🤗
前菜沙律
麵豉湯