2020-11-18
Omakase 比每個人的感覺都好唔同,有d omakase做得好求奇, 一次過比幾件壽司你就算, 今次我來到鮨釧終於可以好好去享受一餐正宗的 omakase係幾有藝術,睇住廚師係自己面前一件件向自己介紹食物,感覺好華麗高尚。6點半入座,座係Bar 枱望實個廚師準備開始食物,我有點點緊張, 因唔知有咩食, 首先見到有一大盤蟹仔好cute 咁放係到,原來係日本產沢蟹,廚師以高溫連殼油炸,香脆惹味! 正因為牠細小的身型,讓我一口品嚐到原隻蟹的滋味,旁邊的日本溫室番茄, 新清香甜一點澀味都冇,而漬物內有舊炸魚幾好食。沖繩苦瓜漬&蒜頭漬 ~ 用左特別醃料味道香濃蟹肉茶碗蒸 ~ 一碗滑溜無比的蒸蛋,上層鋪滿蟹肉份外美味。刺身 ~ 我深深比佢夠紫蘇大拖羅吸引住,廚師會主動問我需唔需要燒一燒,我最想食到原味,所以冇燒到, 一口咬落不得了,即溶的口感加上外層的脆紫菜夾到暈。 另外厚切深海池魚, 它的油脂非常厚,入口質感爽脆,透着淡淡的鮮甜。到藝術品了,真係好驚喜,成個 picture 好靚,上層係活響螺, 夠哂爽身, 而下層係蘋果木煙燻吞拿魚,食完上層後打開d 煙燻香味飄過來超吸引。煙燻過的吞拿魚沾了
沖繩苦瓜漬&蒜頭漬 ~ 用左特別醃料味道香濃
蟹肉茶碗蒸 ~ 一碗滑溜無比的蒸蛋,上層鋪滿蟹肉份外美味。
到藝術品了,真係好驚喜,成個 picture 好靚,上層係活響螺, 夠哂爽身, 而下層係蘋果木煙燻吞拿魚,食完上層後打開d 煙燻香味飄過來超吸引。煙燻過的吞拿魚沾了小許蒜片和辣椒油,咁食都幾特別。
終於有熟食了,就係目拔白粕漬,魚質豐富沾一沾湯沙律醬更加好好味。
6款壽司,包括金線鯛壽司,梭子魚壽司,金目鯛,秋刀魚,牡丹蝦,北海道馬糞海膽,而6件壽司裡面最好味道的一定係海膽, 鮮甜到暈, 仲有我最喜歡的牡丹蝦, 又彈牙又鮮甜。
最後龍蝦湯,湯內有年糕一件夠哂正宗。
甜品方便有秋之訪, 日本晴王, 柿和果子各有千秋。
全晚由到食到尾,我都好喜歡下次會再來。