2022-08-05
今日黎到等左三個月booking既《天沢》😌食Lunchnana揀咗Lunch 《Omakase 十五貫》前菜有《鯖魚南蠻漬》甜實鯖魚加上用酸汁漬過既洋蔥~酸酸甜甜清新開胃嘅前菜《蟹肉茶碗蒸》呢度既茶碗蒸配料都幾多👍蟹肉落足料食到底都仲有蟹肉相伴~味道鮮甜滑溜《天然真鯛(5日熟成)》魚肉外表晶瑩通透~~熟成後鮮味提升~平時我唔係太好白身魚~但呢個我可以😋《地金目鯛》師傅揀咗當地最靚嘅金目鯛~魚肉紅卜卜~魚味唔算好重食得出魚既肉質係鮮嫩《手撕帆立貝配海藻鹽 💗》睇住師傅手撕既時間已經覺得好正睇到晒貝一疏疏紋路~咁樣手撕帶多咗份彈牙口感~味道鮮甜無比食完之後嗰個鮮甜餘韻仲會留喺個口裏面好一陣~比平時嘅帆立貝佢既甜有高出三度~由呢一件壽司開始就合哂我口味😋《醬油漬BB吞拿魚》BB吞拿魚好軟滑~因為BB關係本身魚味比較淡配上醬油剛剛好《赤貝》nana好喜歡既貝貝~味甜肉爽~永遠都想再來多口《天草天然石垣鯛》nana只喜歡魚油重嘅白身魚~呢件驚喜~魚味越咬越濃《石垣貝》師傅知道我鍾意食貝類~特登攞咗識飛起嘅石垣貝俾我品嘗~本身以為佢一拍就縮起應該好爽脆點知食落去又唔係~好鮮甜~又係食完個個鮮甜一
nana揀咗Lunch 《Omakase 十五貫》
nana好喜歡既貝貝~味甜肉爽~永遠都想再來多口
《天草天然石垣鯛》
nana只喜歡魚油重嘅白身魚~呢件驚喜~魚味越咬越濃
《石垣貝》
師傅知道我鍾意食貝類~特登攞咗識飛起嘅石垣貝俾我品嘗~本身以為佢一拍就縮起應該好爽脆點知食落去又唔係~好鮮甜~又係食完個個鮮甜一路keep住喺個口度唔走😁
《平政魚 (7日熟成)》
望落去同真鯛個樣好似~白裏透紅~聞落去好濃魚香~熟成後個魚味一d都唔似白身魚~好濃既7日鮮💕
《波士頓野生吞拿魚醬油漬赤身(17日熟成)》
呢個食落去好有酸味同有一種獨特嘅氣味~越咬越香~有少少似花香味~幾特別
《波士頓野生吞拿魚霜降拖羅 (17日熟成)》
呢一件嘅拖羅油香豐富略帶點鹹~重口味既nana滿足度爆燈
《秋山水產海膽》
海膽Creamy帶小小澀好在有紫菜夾住一齊食~片紫菜係神來之筆~最後口中嘅甜味係來自於紫菜
《車海老》
師傅即煮即剝殼處理既車海老~半熟2重口感又鮮美
《出水手釣池魚》
比平時嘅池魚口感爽一點味濃一點
《備長炭燒赤鯥魚》
香氣撲鼻~炭令油香加倍升級~入口即溶~魚油喺口裏面爆發~食完一陣個炭香同魚油一直留咗喺我個口裏面唔肯走😆
《鯖魚棒 》
炭焦香特濃配上鯖魚昆布同紫菜~重口味嘅nana喺口入面咬左好耐好耐~好滿足🤤
《芝麻吞拿魚小卷》
師傅加多咗芝麻俾nana~沾滿芝麻嘅小卷