2022-08-15
晴空日本料理位於尖沙咀金巴利道,主打OMAKASE 及 日本料理,這裏是我食過衆多OMAKASE 之中,性價比超高嘅一間,以這個價錢食到如此高質素,食材配搭用心,真係數一數二之選,順道介紹一下晴空由兩位80後師傅創立,他們親赴東京學藝,曾任職高檔次日本長野縣同佢料理總廚,食物質素絕對有保證。⛩OMAKASE Course $ 1180真係要一講再講,其他日本料理食OMAKASE 起碼都要over $ 1500以上,但係晴空 $ 1180就可以享用19道菜,食材質素非常之高,師傅好專業為你細心介紹每一道菜,今次食完之後,我一定會再回訪▪️前菜2點🍅長野縣糖蕃茄配梅酒啫喱蕃茄非常清甜,配上自家製酸酸甜甜嘅梅酒啫喱,好開胃既前菜🦪磯煮鮑魚伴鮑魚肝醬鮑魚煮得非常軟腍,好入味,魚肝醬味道濃郁,好Creamy ,配上鮑魚一齊食好鮮味▪️刺身6點🐠金線鯛薄切配酸汁魚肉質感煙靭,本身味道比較淡,但配上酸汁,新鮮紫菜蔥絲,蘿蔔溶,令到魚嘅味道更加鮮甜🫔北海道白象拔蚌配松露油象拔蚌超級鮮味,爽脆彈牙,配搭松露油,除了香之外,令象拔蚌增添油潤,好好食⭐️岩手縣活紫海膽•拖羅溶•三文魚子•黑魚子•金箔除了新鮮,鮮
⛩OMAKASE Course $ 1180
▪️前菜2點
🍅長野縣糖蕃茄配梅酒啫喱
蕃茄非常清甜,配上自家製酸酸甜甜嘅梅酒啫喱,好開胃既前菜
🦪磯煮鮑魚伴鮑魚肝醬
▪️刺身6點
🐠金線鯛薄切配酸汁
🫔北海道白象拔蚌配松露油
⭐️岩手縣活紫海膽•拖羅溶•三文魚子•黑魚子•金箔
除了新鮮,鮮甜和鮮味,沒有更合適的字眼,非常精彩既一個小拼盤,高度推介
🐠野生油甘魚(刺身•灸燒)
好肥美嘅油甘魚刺身,油脂滿瀉,好甘香,灸燒過的一件油香更加爆棚,加上柚子蘿蔔蓉,三陞漬,香蔥味蕾更加豐富,配搭得非常之好
🐠煙燻鯖魚•洋蔥•炸蔥
好喜歡這個鯖魚,煙燻到半生熟,魚肉煙靭,完全冇腥味,配洋蔥同炸蔥,好香口
🐠炙燒大拖羅Wasabi漬
睇相都知道炙燒完之後嘅大拖羅有幾肥美,魚油流晒出嚟,師傅又巧妙地用Wasabi漬中和返油膩感,又肥美又清新,味蕾的感動
▪️和食
🦐炒大蝦伴蝦膏醬
原隻大蝦肉質彈牙,醬汁係用蝦膏和醬油,味道甘香,配菜有少少香菇,沾上蝦膏醬汁一齊食,好惹味
▪️手握壽司6貫
每件壽司都會用刀介過,除了令賣相更美觀,主要原因是為了令醬油迅速滲入刺身,增添味道,
六件壽司件件新鮮,師傅會配合不同食材,非常用心,令到壽司嘅味道更精彩,六件味道不分高下😋
🍣北海道活帶子柚子皮
🍣金木鯛配鯊魚軟骨醬
🍣活北寄貝
🍣大拖羅配金箔
🍣灸燒北海道喜之次配魚肝
🍣紫海膽
▪️手卷
🫔大拖羅蓉櫻花蝦手卷
肥美嘅拖羅蓉配上櫻花蝦嘅鹹香,好完美
▪️漬三點
🧄麵豉漬蒜頭,蕎頭,牛蒡
全部自家醃製,特別喜歡麵豉漬蒜頭,味道帶麵豉嘅豆香甜甜地,蒜頭帶爽脆,超級正,蕎頭好爽甜,微微酸好開胃,牛蒡漬就正常水準,作為中段時間嘅小食,嘆吓茶非常唔錯
▪️吸物
🍲清煮蜆
蜆湯非常清甜,蜆肉大大隻,這碗暖胃的湯,是每次食OMAKASE 都必須,尤其食完晒壽司,飲一碗熱湯非常溫暖
▪️甜品
🍯哈密瓜配豆腐奶凍配黑糖蜜黃豆粉
超級清甜嘅哈密瓜,自家製豆腐奶凍豆味香濃唔好滑溜唔太甜,配上黑糖蜜黃豆粉,增添風味,作為這一餐非常完美的終結