2022-01-05 273 瀏覽
El Cerdo @ 荃灣今日又黎荃灣搵食,黎到一間荃灣廣場對面,電視台都到訪嘅西班牙菜餐廳 @el_cerdo_hk 先睇午市套餐,即刻嘩咗岀聲,最貴都係$148已經有五個courses,正!南瓜湯一如既往煎得好香同好滑,必點👍🏻另外沙律醬汁都好特別,問咗經理佢地話係秘製醬汁,想食就只可以番黎餐廳食啦😂脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬就真係好岀色,個皮真係好脆但唔乾,豬腩肉係有肉汁得黎唔會覺得好肥膩,配埋個蛋黃醬就真係一流😋 份量可以再多啲先止到口癮🤤招牌西班牙炒飯嘅材料包括青口、魷魚同蝦,值得加分嘅係蝦已經剝咗殼,比較貼心👍🏻餅就炒得都唔錯,炒得比較乾身,再加上檸檬同蕃茄調下味,整體感覺都唔錯。黑毛豬火腿拼法包餐廳選擇用一隻豬型嘅木板上菜,上面擺咗幾款黑毛豬火腿。一次過可以試咁多款火腿都幾正,厚薄適中,美中不足係法包冇咩香味,比較普通。對於中意食火腿嘅朋友黎講,呢味菜都值得一試👍🏻我地仲嗌咗三款西班牙奄列,分別係蟹肉餡、蘑菇餡同埋洋蔥薯仔餡,三種餡都同樣好香口,例如係蟹肉餡嘅啖啖肉🤤炸黑毛豬火腿球呢個就真係幾正🤤炸得酥脆內軟,配埋球上沙律醬真係滿足曬!如果火腿份量再多啲就更加正!鮮蕃茄蓉焗法
El Cerdo @ 荃灣

黑毛豬火腿拼法包

炸黑毛豬火腿球

鮮蕃茄蓉焗法包算係一碟有心思但仍有進步空間嘅小食。廚師將蕃茄切到好細粒再擺係麵包上面,原意係幾好,不過法包偏細塊,蕃茄粒好易跌咗落嚟,建議塊法包可以切大片少少

甜品Churros 配Nutella 真係好夾,炸得啱啱好唔會太乾同硬。而且食咗咁多野,呢個份量真係夠曬😘
2021-12-27
午餐