餐廳: 小越廚
資訊:

2023-09-28 65 瀏覽
呢間小店主打越南菜,但加入咗其他東南亞食材元素,創作出各款東南亞風味嘅菜式。小店仲提供二人餐,包兩款粉麵飯或咖哩,三款小食,或者加$50轉兩款升級小食,同埋兩杯飲品,真係幾抵~▪️泰式海南雞飯🐔🍚都有幾多海南雞,唔會好多肥膏,食落好嫩滑。薑黃飯幾香,唔會好油▪️招牌火車頭湯河粉🐮🍜有唔少牛肉、牛筋、牛丸,好足料。湯底係牛骨清湯,濃郁得嚟唔會話鹹,加埋啲胡椒同辣椒,味道更有層次▪️泰式燒豬頸肉🐷好大份,豬頸肉都幾厚,肥瘦適中,仲燒得好焦香▪️越式蔗蝦🦐蔗蝦外皮炸得好香脆,食落彈牙,配上泰式酸辣醬,更惹味▪️牛油果奶昔🥑🥛奶昔打得好幼滑,飲落好香牛油果味,仲要好大杯,值得一試▪️龍眼冰🧊好清潤嘅感覺,同埋唔會好甜,入面仲有好多大大粒嘅龍眼肉小越廚📍荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖

▪️泰式海南雞飯🐔🍚

▪️招牌火車頭湯河粉🐮🍜

▪️泰式燒豬頸肉🐷
好大份,豬頸肉都幾厚,肥瘦適中,仲燒得好焦香

▪️越式蔗蝦🦐
蔗蝦外皮炸得好香脆,食落彈牙,配上泰式酸辣醬,更惹味

▪️牛油果奶昔🥑🥛
奶昔打得好幼滑,飲落好香牛油果味,仲要好大杯,值得一試

▪️龍眼冰🧊
好清潤嘅感覺,同埋唔會好甜,入面仲有好多大大粒嘅龍眼肉

小越廚
📍荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖