2021-02-17
相信鍾意食地道泰國菜嘅朋友一定會認識Mango Tree,個人都好鍾意餐廳內裝潢優雅,最重要就係可以望到海景。特別圓方店環境非常舒適真係啱哂三五知己一齊去。疫情關係好多餐廳都推出好多性價比極高嘅套餐選擇,Mango Tree 亦不例外,我同朋友今次就揀咗 新春海鮮饗宴而且仲有會員買一送一優惠,而且仲可以即時申請真係好抵呀!新春海鮮饗宴當中包括有辣椒膏原隻帶子、原隻椰皇燉燕窩、炭燒珍寶河蝦、砂煲粉絲焗肉蟹、青檸辣椒明爐蒸銀鰽魚、甜品拼盤。辣椒膏原隻帶子賣相色彩繽紛相當吸引,帶子亦相當厚身,最重要唔食辣嘅朋友都啱食。而食落去相當惹味且帶子亦很新鮮,隨後更有金不換陣陣香氣,相當出色。原隻椰皇燉燕窩呢個天氣飲到碗暖湯真係暖在心頭,而且湯頭配上椰皇清滋之餘帶有椰香,加上燕窩更加滋補。炭燒珍寶河蝦珍寶河蝦其實都幾大隻,而且炭燒關係更帶有炭燒香氣,個人就鍾意佢嘅蝦膏相當豐富,甘甜美味。砂煲粉絲焗肉蟹今個套餐覺我最出色菜式之一,特別份量真係好多,而老實講肉蟹需好,但粉絲真係無敵,因為粉絲吸收哂肉蟹嘅精華,相當回味,肉蟹肉質同樣鮮甜,鍾意食蟹嘅朋友一定唔會失望。青檸辣椒明爐蒸銀鰽魚其食到呢刻其實都相當飽
個人都好鍾意餐廳內裝潢優雅,最重要就係可以望到海景。
特別圓方店環境非常舒適真係啱哂三五知己一齊去。
疫情關係好多餐廳都推出好多性價比極高嘅套餐選擇,
而且仲有會員買一送一優惠,而且仲可以即時申請真係好抵呀!
新春海鮮饗宴當中包括有辣椒膏原隻帶子、原隻椰皇燉燕窩、
辣椒膏原隻帶子
賣相色彩繽紛相當吸引,帶子亦相當厚身,
最重要唔食辣嘅朋友都啱食。
而食落去相當惹味且帶子亦很新鮮,
隨後更有金不換陣陣香氣,相當出色。
原隻椰皇燉燕窩
呢個天氣飲到碗暖湯真係暖在心頭,
而且湯頭配上椰皇清滋之餘帶有椰香,
加上燕窩更加滋補。
炭燒珍寶河蝦
珍寶河蝦其實都幾大隻,而且炭燒關係更帶有炭燒香氣,
個人就鍾意佢嘅蝦膏相當豐富,甘甜美味。
砂煲粉絲焗肉蟹
今個套餐覺我最出色菜式之一,特別份量真係好多,
而老實講肉蟹需好,但粉絲真係無敵,
因為粉絲吸收哂肉蟹嘅精華,相當回味,
肉蟹肉質同樣鮮甜,鍾意食蟹嘅朋友一定唔會失望。
青檸辣椒明爐蒸銀鰽魚
其食到呢刻其實都相當飽,呢個套餐真係抵食之餘真係要推介。
銀鰽魚魚肉嫩滑火喉真係剛剛好,
特別酸辣口味更令人愈食愈開胃,
所以同朋友都忍唔住清哂成條魚。
甜品拼盤
食到最後當然要開動埋另一個胃幫手先得,
食泰國菜當然唔少我香芒糯米飯、泰式斑蘭千層糕、椰汁西米糕,
食埋呢個出色嘅甜品真係完美嘅句號。
飲品方面佢哋同樣出色,今次另外點了Thai Sangria、Rose Apple Delight。
整體味道唔會過甜,且帶有豐富嘅新鮮水果味道,
而且仲可以揀有無酒精,相當貼心。