2023-03-09
補祝好友生日今日嚟咗呢間新開張兩個多月嘅鮨店~鮨婷餐廳在灣仔謝斐道華嫂冰室隔離。低調嘅門面裝修,好容易會行過。要留心啊店舖裝修好有日本風格,有置身日本鮨店嘅感覺🇯🇵前菜蔬菜🥬沙律好新鮮螢光魷魚🦑+海膽+三文魚子茶碗蒸茶碗蒸好滑,味道豐富,當造嘅螢光魷魚咸鮮,加埋海膽和三文魚子,令到普通嘅茶碗蒸變得不普通刺身🐟右口魚卷馬冀海膽+右口魚卷微燒過裙邊+石垣鯛馬冀海膽勁鮮甜,好香濃,真係好好食;另外一件右口魚卷住微燒過嘅裙邊,帶出少少油份,好香;由於呢兩件太好食,搞到石垣鯛變得冇咁出色,但其實都好食🐚新鮮北寄貝+華蓮生蠔🦪+赤貝新鮮嘅北寄貝係好好食㗎好鮮甜。華蓮生蠔產自九洲,好新鮮。第一啖食不太濃味,但食落好鮮甜。食完後仍有重重嘅蠔味留在口中,好味🦐北海道牡丹蝦配蝦羔汁+白蝦配柚子皮牡丹蝦好新鮮好爽,加埋d蝦羔汁真係冇得輸白蝦仔細細隻但原來好鮮味,加上少少嘅柚子皮帶出白蝦仔嘅另一個層次🐟深海池魚厚切,好爽🐟蛇腹拖羅+中拖羅配紫蘇葉燒過嘅蛇腹拖羅油份好重,加埋中拖羅,一冷一熱用一塊好脆嘅紫菜包住~好好好食天婦羅白飯魚+雜炊天婦羅白飯魚輕輕調味,好食。雜炊就好似risotto,有d菇菌同埋少少嘅汁
前菜
🐟深海池魚
厚切,好爽
🐟蛇腹拖羅+中拖羅配紫蘇葉
天婦羅白飯魚+雜炊
天婦羅白飯魚輕輕調味,好食。雜炊就好似risotto,有d菇菌同埋少少嘅汁撈埋一齊。同白飯魚天婦羅一齊食,正
🍣地金目鯛配赤海膽
師傅話金目鯛分開3個級數,地係最好食嘅赤海膽無馬冀海膽咁濃味,但都係齒頰留香
🍣沙甸魚
沙甸魚當造,油份重,好香濃
🍣Kama拖羅
拖羅三重奏大愛
🍣喜之次配柚子胡椒
燒過嘅喜之次配上柚子胡椒中和油份,絕配
🍣赤海膽
厚厚嘅海膽,鮮甜creamy,真係好好食
🍣吞拿魚手卷
我最愛吞拿魚手卷滴入燒過嘅魚油,用塊超脆嘅紫菜包住,好食到不得了
🍰伊達卷+海綿蛋糕
真係估唔到沒有用麵粉整出嚟嘅伊達卷同海綿蛋糕係咁好味完全想像唔到係無用麵粉整伊達卷好香濃蛋香味,而海綿蛋糕又好鬆軟。兩款都咁鍾意
🍮啤梨花🍐配紫薯蓉+青蘋果蓉🍏配風乾士多啤梨🍓
好特別嘅甜品啤梨花好清甜,連平日不好生果嘅我都清碟,讚