2022-10-10
川北涼粉$38好味指數:9/10呢個係我夏日最愛,麻辣汁🌶配咗啲青瓜絲🥒花生碎🥜芝麻粒,味道濃郁,食落去仲有少少薑味,夏天食呢個涼拌真係冇得頂。蒜蓉萵筍絲$58好味指數:8/10萵筍絲好有咬口,而且份量非常抵食,平時食開清炒,今次叫咗🧄蒜蓉,食落去更加香口。而且我食過咁多間萵筍絲,最鍾意佢切嘅大細size啱啱好,唔會太粗亦都唔會太幼,呢個都好考廚師嘅🔪🔪🔪功夫。歌樂山辣子雞$138好味指數:7/10因為要就另一半,所以揀咗🌶小辣,上枱嘅時候已經聞到辣椒嘅麻香,粒粒雞粒配上腰果,送酒🥃送飯🍚都一流。而且🐔雞粒非常入味,不過我哋一致認為辣多一級會再惹味啲。炸饅頭$38好味指數:10/10呢個係世界級炸饅頭,食過咁多間佢炸嘅程度係啱啱好🤗,唔會Overcook,亦都唔會炸得唔透,外皮啱啱好卜卜脆,但裏邊非常鬆軟,其實真係冇嘢好彈,真係要彈嘅話就係佢俾嘅煉奶🍼可以再多啲。🤣
好味指數:9/10
蒜蓉萵筍絲