前排去銅鑼灣睇戲前,係皇室堡試咗間唔錯嘅意式餐廳。個人覺得價錢化算之餘,而且味道上絕對唔遜色,可以話係性價比高,絕對令你意想不到地覺得「又唔錯啵」。本來店內係有Dinner Set選擇,但由於我地都想試唔同嘅小食同飲品,所以就決定散叫夾份食。沒有前菜地直入主菜:我地分別柯打咗一份細嘅黃金四重芝士披薩、煙肉雜菇蕃茄忌廉意粉同一份炸原條白身魚配薯角。最先到嘅係飲品,我地叫咗一杯細嘅西班牙白雞尾酒同草莓桃沙冰。由於杯雞尾酒份量頗細,所以後期再多叫咗杯鮮水果茶。個人特別推薦草莓桃沙冰,唔只賣相靚,味道都調配得好濃,飲得出草莓被打成沙沙嘅口感,而且草莓之中帶有桃嘅味道,鮮果甜而帶微酸且清涼透心,口味非常適合大眾,大推薦。由於水果茶無酒精,所以我都小酌咗一杯,以容器去比較價錢,唔貴而且比起飲水更Fresh。其間意粉到達,雖然視覺上個蕃茄忌廉汁好稀,但味道係喜出望外地好食!一般忌廉汁會予人食得多會溜嘅印象,但估唔到佢加入蕃茄後,會有種相輔相成嘅作用,平平淡淡中有一點酸跳出。令人有種食唔停嘅效果,再配搭去邊都夾嘅煙肉雜菇,整體非常唔錯。承接住,先泥一個細芝士披薩,估唔到都係比想像中好食!食得出新鮮出爐

西班牙白雞尾酒120ml (杯)

草莓桃沙冰
鮮水果茶

煙肉雜菇蕃茄忌廉意粉
煙肉雜菇蕃茄忌廉意粉

承接住,先泥一個細芝士披薩,估唔到都係比想像中好食!食得出新鮮出爐夠熱夠脆。而個人係披薩口味嘅選擇上係比較偏愛芝士味,因為可以好集中地食出芝士香味同口感,簡簡單單已經好足夠。跟餐配有一份蜜糖,間唔中點蘸些少,更可以令到單一嘅口味中奏起變化,不俗。
黃金四重芝士披薩
黃金四重芝士披薩

一浪接一浪,連炸魚薯角都到齊了!賣相似模似樣,連水準都係預期之上。炸魚除咗夠脆,而且火喉適中,保持到魚身嫩滑嘅口感,但切開亦不會令佢散開,呢個價錢配呢個質量真係十分難得。如果怕齋食太乾,仲可以點下個蜜糖芥未醬,呢種食法都非常速配,岩哂鐘意甜口味嘅朋友!
脆炸原條白身魚配有皮薯角
脆炸原條白身魚配有皮薯角

最後為咗完滿作結呢一餐,叫咗一個比較開心嘅朱古力芭菲。最頂以朱古力、牛奶雪糕球打頭陣;中層分別係濃濃嘅朱古力、牛奶布甸;最低則係粟米片鋪底。食完馬上連遺失咗嘅少女心同童真都番哂泥。自行想象以上嘅結合物甜品,的確可能會有啲太甜,但攜童嘅朋友不妨可以試下,因為係真心唔錯。
朱古力芭菲
總結,整體真係覺得性價比高。成日聽回流返港嘅朋友話係香港食意大利野會出事,但我覺得呢間餐廳絕對可以平反一下。非常推薦比一家大細或朋友聚會嘅意大利菜餐廳。