2019-08-19
媽媽未食過蒸海鮮,所以佢生日指明話要去試下。除左酒樓,而家食蒸海鮮既食店都真係唔多,潮褔 果d 真係好貴,呢度$278 仲唔使加一真係幾吸引。不過見大家講到好難book, 所以都早左成個月🤣個電話真係好難通,打左十幾次先成功😓真係要比d 耐力。我地訂左頭場5:45, 早左十分鐘已經大排長龍,落住雨都係要夠鐘先放人🥺✨先黎一人一盅既青紅蘿蔔湯,個湯甜到不得了,甜到有d 唔自然,不過其實係好飲既,入邊仲加左d 腰果,同有三大舊瘦肉。男友成日覺得個餐得海鮮食唔飽人,所以我就隊晒d 瘦肉比佢🤣。✨龍蝦每人有半邊,估唔到都幾大隻。我地因為6個人,一個枱得一個爐,所以佢另外幫我地蒸。龍蝦肉好彈牙鮮味,蒜蓉好香,仲好多綠色既膏同好多汁,個鉗啖啖肉,我地個個都覺得龍蝦係最好食👍🏻✨蠔蒸完出黎好細隻,不過味道唔差,但我姐食到果隻話有d 苦苦地,不過縮左水真係無乜肉食。✨鮑魚幾大隻,店員仲會幫手起埋肉去埋個內臟添,鮑魚食落唔會韌仲非常彈口,都食到鮑魚鮮味。 ✨本身叫元貝但無貨,轉左蟶子,呢個蟶子超鮮味又夠大隻,食落爽口唔韌。翠肉瓜夠juicy, 搽d 豉汁正ar😍 !✨花甲真係唔好叫,其實細粒到似蜆,而且
✨花甲真係唔好叫,其實細粒到似蜆,而且又有d 沙,早知叫蝦好過。
✨相反沙白蜆,雖然細粒,但味道鮮好多,而且無咁多沙,連d 甜豆都清甜d~~
✨肉蟹每人有半邊,㨂左泰式醬,雖然話少辣,但我唔食得辣都幾辣。不過辣辣地又幾惹味,隻蟹真係啖啖肉,仲好多汁,必食之選😍
✨魷魚腸粉好好味,d 魷魚幾厚身又有鮮味,腸粉配沙嗲醬幾有驚喜。個腸粉好滑,皮夠薄又帶點彈性,沙嗲醬辣辣地好惹味。
✨其實飲完個湯,食埋海鮮d 瓜瓜菜菜都有七成飽,跟住食埋個八寶飯再塞飽你🤣。可以㨂八樣材料,撈埋一齊,加埋豉油,花生蔥又幾好食。 蝦醬豬腩肉,夠肥美又有蝦醬香味。雞翼每人有半隻,飽滿肉嫩,茄子,南瓜又夠晒淋,食完都好飽喇。
✨最後仲有個雪梨雪耳糖水潤一潤,食物質素整體都唔錯,屋企人都大讚。唯一係環境比較嘈,地下好滑,廁所洗手盤又塞到難以洗手😵真係要改善下。如果有濕紙巾提供會好d, 因為食海鮮果d 都幾呢hea.不過我覺得服務方面唔錯,set 好晒時間又有人分埋野食,完全唔使理。性價比幾高😆決定下個月再食過,不過真係打成十次八次電話都無人聽。。好彩有人call back 番