2024-10-22 439 瀏覽
人氣內地浙江菜「綠茶」,登陸香港銅鑼灣~平時深圳太多人排隊都未有機會食到~今次則係本地食得到,平日晚市要排隊,但唔算等好耐~而且Menu中有「🌟香港限定菜」!呢點有誠意同吸引🤩綠茶經典菜:🍗龍井烤雞/🦐粉絲裹蝦/🥢砂鍋西施豆腐🍗龍井烤雞大推!🌟以龍井、桂花同糖燻製而成~一開蓋非常之香,香氣撲鼻~仲醃得好入味,雞皮香脆,肉質保持到嫩滑~就算係我鍾意食雞胸位,都係多汁Juicy唔會鞋口😋至於🦐粉絲裹蝦同砂鍋西施豆腐,都係🔥超級熱辣辣上枱~前者即場開爐烹煮12分鐘,侍應會過嚟幫手撈勻~開背蝦夠彈牙,但最吸引都係粉絲,入曬味勁正👍🏻後者砂鍋豆腐,豆腐嫩滑,配上有咬口嘅肉粒等配料,一脆一嫩,絕佳配搭~香港限定:🌶️三色燒椒杭茄/🐮東坡小牛肉/🐷面餅醬香五花肉香港限定菜式都有好幾款,燒椒杭茄冷盤嚟,3色椒帶出唔同感覺嘅辣味,辣辣地好惹味🔥東坡小牛肉,以東坡肉嘅做法但換上牛肉,牛肉味濃亦都好軟冧,配上咸甜嘅醬汁,精緻嘅一件都已經滿足~至於醬香五花肉係好有驚喜之作🌟佢係片皮鴨+咕嚕肉嘅合體變奏版~入面嘅肉換上炸過脆口嘅五花肉,配上餅皮青瓜絲等解油膩~好食到1個人都可以清1碟😜甜品:🩷西湖桂花藕粉/💚海苔

人氣內地浙江菜「綠茶」,登陸香港銅鑼灣~
平時深圳太多人排隊都未有機會食到~
今次則係本地食得到,平日晚市要排隊,但唔算等好耐~
而且Menu中有「🌟香港限定菜」!呢點有誠意同吸引🤩

綠茶經典菜:🍗龍井烤雞/🦐粉絲裹蝦/🥢砂鍋西施豆腐

🍗龍井烤雞大推!🌟以龍井、桂花同糖燻製而成~
一開蓋非常之香,香氣撲鼻~
仲醃得好入味,雞皮香脆,肉質保持到嫩滑~
就算係我鍾意食雞胸位,都係多汁Juicy唔會鞋口😋
至於🦐粉絲裹蝦同砂鍋西施豆腐,都係🔥超級熱辣辣上枱~
前者即場開爐烹煮12分鐘,侍應會過嚟幫手撈勻~
開背蝦夠彈牙,但最吸引都係粉絲,入曬味勁正👍🏻

香港限定:🌶️三色燒椒杭茄/🐮東坡小牛肉/🐷面餅醬香五花肉
入面嘅肉換上炸過脆口嘅五花肉,配上餅皮青瓜絲等解油膩~
好食到1個人都可以清1碟😜

甜品:🩷西湖桂花藕粉/💚海苔松仁芝麻球
桂花藕粉淡粉色好靚,唔太甜帶淡淡桂花香~
至於海苔松仁芝麻球,呢款煎堆仔好好食😋
熱辣辣又脆,入面煙韌,鹹甜當中松子又帶點咬口,估唔到原來用紫菜做餡係咁特別~
  • 龍井烤雞
  • 面餅醬香五花肉