2016-01-20
團購價連附加費總共$193/1人,是日有生蠔,覺得物超所值(因為本來就不抱太大期望) 一去到覺得怪怪的... 原來餐廳冇提供餐桌紙!餐具都係直接放在餐巾上,一開始都冇乜問題,但用過餐具後,餐具已變污 放在原處會弄污餐巾,結果餐具變得無處可放... 希望餐廳可以用餐桌紙,感覺會整潔好多 不過唔影響食物質素嘅 一開始當然去拎生蠔!算新鮮但淡味,有不停refill直到最後(當然愈後嘅愈冇咁靚啦)冷盤海鮮仲有青口、凍蝦和八爪魚 另外刺身櫃有三文魚、希靈魚、油甘魚、赤蝦、甜蝦和鯛魚。樣樣都幾新鮮 當中最讚嘅係赤蝦!size大隻過甜蝦好多,非常鮮甜 冇雪味,蝦頭仲有膏食添!👍🏼👍🏼👍🏼 壽司麻麻,大舊飯... 好愛吃溫泉蛋同麻醬凍豆腐,推介 熱熏實在不值一提... 冇野好食,結果大部分都係拎冷盤忌廉湯似糊仔 好淡 冇忌廉味 另外有湯拉麵/烏冬,試了一口朋友的烏冬,尚可 不錯,烏冬算彈口。最後吃飽了才發現有即切燒牛肉,下次有機會會試下。 甜品款式尚可,甜品櫃擺設唔夠靚 唔吸引人菠蘿 - 超甜 係新鮮菠蘿 非罐頭 桂花啫喱 - 食落好碎 麻麻地綠茶紅豆杯 - 正常味 希望綠茶味可以重d左
不過唔影響食物質素嘅
一開始當然去拎生蠔!算新鮮但淡味,有不停refill直到最後(當然愈後嘅愈冇咁靚啦) 冷盤海鮮仲有青口、凍蝦和八爪魚 另外 刺身櫃有三文魚、希靈魚、油甘魚、赤蝦、甜蝦和鯛魚。樣樣都幾新鮮 當中最讚嘅係赤蝦!size大隻過甜蝦好多,非常鮮甜 冇雪味,蝦頭仲有膏食添!👍🏼👍🏼👍🏼
壽司麻麻,大舊飯...
甜品款式尚可,甜品櫃擺設唔夠靚 唔吸引人
菠蘿 - 超甜 係新鮮菠蘿 非罐頭
桂花啫喱 - 食落好碎 麻麻地
綠茶紅豆杯 - 正常味 希望綠茶味可以重d 左上朱古力慕絲蛋糕 - 難食 有怪味
忌廉泡芙 - 幾好 忌廉應該有落煉奶 甜甜的
cheese cake - 普通 比較淡
左下椰汁xxx糕 - 好味 椰汁味濃 可能係班蘭味
右下焦糖燉蛋 - 超水準 焦糖面厚度適中 一敲即碎,不會過厚,燉蛋滑溜 甜度適中 有杯裝雀巢雪糕任拎,過於普通 所以沒有食
每人仲有一杯餐茶,我叫了蘋果汁,飲落似青蘋果汁,一開始覺得怪 飲落其實都唔錯,酸酸甜甜
服務員都幾有禮貌,收碟速度快~
題外話/補充資料:
題外話,我們只有2個人,但餐廳提供了一張4人枱,見到其他人都是這樣子,證明用餐人數不多。 自助餐質素一般都非常參次,即使同一間餐廳 食物質素未必次次一樣,特別係呢類相對較平的自助餐,因為要維持成本,入貨時先考慮的不一定是品質。希望該店有更多人光顧,有穩定收入就可以保持/提高質素,繼續為元朗提供少有而性價比高的自助餐,謝謝<3