2022-09-28
放完幾日大假返公司超多野做,終於可以同朋友坐低食個飯歎下,Book左呢間位於銅鑼灣既舍Homakase✨前菜北海道白粟米前菜用上北海道白粟米,係可以生食既白粟米,比普通粟米較有水份、鮮嫩,香甜多汁✨季節刺身🦪雙生蠔時令刺身以雙生蠔展開序幕,上面加左少量蘿蔔蓉同蔥花,仲有柚子酸汁調味,蠔肉creamy且海水味濃🐚石垣貝師傅先拍打石垣貝再加上青檸汁,新鮮既石垣貝爽口彈牙,肉質鮮甜🐟秋刀魚秋刀魚營養豐富,肉質油潤,用上薑蔥同豉油調味,更能提升魚鮮✨壽司🍣金目鯛 經過炙燒過,肉質細膩,質感軟滑,魚油甘香🍣手釣池魚肉質比較鮮豔和光澤,口感有彈性且爽滑,只需加入少量薑、蔥粒和豉油調味已經足夠🍣大拖羅脂肪相當多,脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶🍣食完大拖羅就到海膽壽司,用上精緻既小杯裝住北海道登別市出產既海膽,上面加左少少紫菜粉做點綴,口感豐富🍣新鮮左口魚邊 櫻花蝦左口魚邊口感既肥美又爽口,炙燒後甘甜魚油滲出,食落更覺濃郁甘香,入口即溶,上面加埋香脆既櫻花蝦,夾埋一齊食好正🥩壽喜燒 (安格斯肉眼2片) 配白飯主食方面大廚會係你面前整壽喜燒,每人有兩片安格斯肉眼,配料有豆腐、香菇、金菇
✨前菜
北海道白粟米
✨季節刺身
🦪雙生蠔
🐚石垣貝
🐟秋刀魚
秋刀魚營養豐富,肉質油潤,用上薑蔥同豉油調味,更能提升魚鮮
✨壽司
🍣金目鯛 經過炙燒過,肉質細膩,質感軟滑,魚油甘香
🍣新鮮左口魚邊 櫻花蝦
🥩壽喜燒 (安格斯肉眼2片) 配白飯
主食方面大廚會係你面前整壽喜燒,每人有兩片安格斯肉眼,配料有豆腐、香菇、金菇、薯粉等等,大廚先用牛脂肪起鍋,加入壽喜燒湯汁再煮,放入牛肉煮多十幾秒就食得,食嗰陣可以點埋佢地秘製既醬汁,上面既蛋黃已經醃製兩小時,連醬汁都係用牛肉煮過既特別香濃,配上一碗熱辣辣既白飯,非常美味
食完牛肉之後師傅再煮埋餘下既配料,薯粉吸收哂湯底精華,口感煙韌,豆腐好滑溜且豆味香濃🥰🥰呢個壽喜燒主食好豐富💯
✨吸物
味噌湯加入生海苔同滑子菇,鹹度適中,食完壽喜燒飲佢就特別暖胃😍
✨鶴之茶
套餐既尾聲店員為我地送上一杯熱既鶴之茶,可以一解牛肉壽喜燒既膩,好貼心既服務🥰🥰🥰
✨甜品
是日雪糕口味有薑、杏仁咖啡、提子冧酒同士多啤梨四個口味,我就揀左薑味雪糕,店員話比我知薑味同杏仁咖啡係餐廳既皇牌口味,薑味雪糕好特別,淡淡既薑味好似飲緊杯凍既薑茶咁,幾正