2025-01-28
今次同班朋友約咗去黃埔聚餐,諗住一邊食飯一邊傾下計,又要坐得舒服,結果來到「新鮮圍煮」,真係無揀錯!今次我地揀咗個四人餐!首先上嘅前菜酒糟鴨舌,真係食到我停唔到口!入口陣陣嘅麻辣味,惹味得很!肉質爽滑嘅口感啱啱好,一啖接一啖,完全停唔到!跟住上嘅象拔蚌刺身拼盤,呢個份量,真係好抵食!包括有大大隻嘅牡丹蝦、鮮甜無比嘅北寄貝、大大粒嘅帶子,仲有爽口彈牙嘅象拔蚌刺身,食完只會覺得物超所值!打邊爐之前,店員會幫我哋將半隻雞及原條花膠剪好,等我哋可以飲到濃郁嘅雞煲花膠湯。湯入面嘅花膠好厚身,食落去滿滿骨膠原,又補身又好味,呢個火鍋湯底一定要試!海鮮食材真係冇得彈,一食就知係高質。中山脆鯇背腩片,肉質爽甜,口感超彈牙;波士頓龍蝦肉,結實又爽口;鮮蝦韭菜餃同鮮蝦水餃,蝦肉鮮甜嫩滑,皮薄餡靚,一啖咬落去超滿足!必食推介:本地手切肥牛,肉質嫩滑,手工切片看得出嚟老闆好用心;另外肥鵝腸都好正,落鍋淥幾秒就得,爽脆口感,真係「爽」呀!今晚呢餐飯,食材好、環境好,下次梗係要再嚟啦!
今晚呢餐飯,食材好、環境好,下次梗係要再嚟啦!