2019-11-24
2019年11月20日 星期三今晚約咗好耐冇見嘅中學同學食飯,專登揀咗港島區,貪大家食完飯之後返屋企都方便啲。我一早預約左大坑嘅一間日本料理店,因為我中同好鍾意食日本菜地址唔算太難搵,跟住Google Map由地鐵站一直行向大坑方向大約10分鐘就到入到去見到鋪頭嘅裝修好有日本風格,特別鍾意佢嘅屏風,用嚟影相打卡一流餐牌方面主要見到佢有omakase,有二人份量,價錢來講比起一般嘅omakase平好多,於是冇再叫其他小食,淨係叫咗呢個二人套餐首先每人有3款前菜,分別係螢光魷魚、日本高糖蕃茄同魚片,份量都唔少,魷魚夠晒鹹鮮,而蕃茄真係食得出佢嘅甜味跟住有三款刺身,係海鯛、鰤魚同深海池魚,每一件都好厚切,而且好新鮮,特別係池魚,每咬一啖都好有魚味之後有海膽手卷,雖然海膽唔算多,不過一啲都唔腥燒物係安格斯西冷牛扒,拎上黎嘅時候牛扒已經切好一嚿嚿,所以食嘅時候好方便,牛扒同上面嘅蒜粒一齊食有唔同嘅口感,牛肉入口即融,油脂同肉嘅比例差唔多之後有炸物天婦羅,分別有唔同蔬菜天婦羅同蝦天婦羅,炸漿好薄而又炸得脆口,裡面係熱辣辣跟住係櫻花蝦蕎麥麵,其實已經好飽,無諗過仲有麵食,好彩麵質容易入口,爽滑彈牙最
之後有海膽手卷,雖然海膽唔算多,不過一啲都唔腥
最後仲有紅豆雪糕,為呢一餐作一個完美嘅總結