2019-05-12 1040 瀏覽
男朋友知我鍾意食魚生飯,專登帶我黎試呢間係深水埗的小店。晚上營業到九點,我地八點半黎到,都要等位。門口不太起眼,開頭仲以為已經關左門。未有位置時,侍應小姐俾左餐牌我哋睇,有四款魚生飯加一款好似係限定的蠔飯,我地想食主打的魚生飯,所以冇理會到個蠔飯。4個款式主要分別在於魚生份量,同種類多少。我地各叫了‘竹’。魚生飯上台後,看到隔離枱食的是‘梅’,我地的魚生份量真的比較多,魚生堆到高高一座山咁。魚生飯有三種食法,分別是普通食法,包成手卷同茶漬湯飯。茶漬湯飯有驚喜,加入前菜附送的魚生片,真心覺好食。由於魚生山太高,食的時候要小心。我個人覺得味道不錯,魚蓉好鮮,但男朋友覺得好普通,各種魚生味道唔突出。飯的份量反而少過魚生,食到最後,只剩下少量飯用黎做茶漬湯飯。可以話用料一啲都唔吝嗇。 價錢來說,魚生飯性價比高。由於座位少,建議盡量早少少黎食。下次一定試食下‘特上’。