2024-05-01 163 瀏覽
今天天氣差,晚上想簡單食,與太太外出食飯,透透氣,到了一粥麵,叫了一個魚片頭湯面,落單時問唔要粗面有乜選擇,小姐話幼麵,點知最後都係做左個粗面,基於環保原則,照食啦,賣相和味道很一般。太太叫咗個醬油雞飯套餐,小姐話無油飯,介唔介意,我話咁白飯啦,照落單,等咗十分鐘,突然叫我們的號,心想,服務改善了?以往不會叫號,出到去以為有得攞,服務員話唔好意思,賣晒,你楝過其他野食啦,之後唔理你,做其他野,一D真誠唔好意思都無。最後太太叫了馬拉盞炒通菜牛肉,食物質素超差,白飯質素非常一般,與十幾年前大陸食嘅差唔多,近年大陸都好少見,通菜未炒好、無馬拉盞味,牛肉一食就知梳打醃過,只有湯是可以的,$72 就唔值啦,唉,真係唔好怪D香港人上大陸食,完全無得比,我亦只能跟香港飲食界講聲唔好意思,有時間我都會返大陸食,真係支持唔到留港消費!☹️
2024-05-01
25 分鐘 (堂食)