2015-04-30 618 瀏覽
今日過去天后整甲, 約左朋友喺呢頭等. 沿住電器道一路行睇下有咩食, 行下行下黎左呢條無咩人嘅街, 見到呢間充滿法式情懷嘅小店就入左去.餐廳唔算大間, 店內裝修都好似歐洲d小餐廳咁, 簡單有d掛畫, 企理舒服.晚市有a la carte 和set dinner 選擇, 友人與我最後點了兩個set dinner. Set dinner 有五道菜, 選擇都好多.在我們還在努力諗緊食咩嘅時候, 服務員就端上了香脆的蒜蓉包, 還有自家製的鵝肝醬. 蒜蓉包熱辣辣, 鵝肝醬香滑帶點酒味. 頭盤是野菌及巴馬火腿沙律, 蔬菜新鮮, 有車厘茄, 有野菌, 再配合切成幼絲的parma ham, 清淡中又有少少咸香.第二道菜是黑松露野菌忌廉湯, 忌廉味較重, 湯中心有一堆野菌, 飲落去好滑不過唔算好濃味, 個人比較鐘意重口味鮮磨野菌果d湯多d, 如果可以再多d松露味就好lu.第三道菜是芝士煙肉菠菜焗蠔, 蠔肉新鮮肥美彈牙. 蠔底放了一層層菠菜, 菠菜與蠔同焗, 份外鮮味, 蠔的上層則是煙肉和可以拉出來的芝士, 香口又唔膩.主菜 是香煎白雪魚. 服務員知道我們是share食, 就很貼心地幫我地預先分開兩份,

Garlic Bread
Foie Gras Terrine
Sauteed wild mushrooms & parma ham salad
Cream of mushrooms black truffle soup
Fresh oyster kilpatrick
主菜 是香煎白雪魚. 服務員知道我們是share食, 就很貼心地幫我地預先分開兩份, 所以相片中的只是半份. 鱈魚很滑, 外面煎得脆脆的, 肉質鮮嫩. 配菜亦做得一絲不苟, 圓圓的薯仔波波煎得剛好, 車厘茄雕了花, 翠玉瓜也是手藝的作品, 想必大廚是個挺有要求的人吧.
Pan-fried cod fish (half)
甜品是梳乎厘. 有很多味道可以選擇, 我選擇的是薑味梳乎厘. 濃濃的薑味, 軟綿綿的梳乎厘為這餐飯劃上完美的句號.
Ginger souffle
總括來說這裡的服務非常好. 我到訪當天有一男一女服務員, 女的很勤快, 不停替我們加水, 見我們吃完一道菜便上前問我們完成了沒有. 男的則很有心機咁介紹d菜式比我地, 得閒就過下黎問下我地d野食o唔ok咁. 環境而然就幾清靜, 燈光唔會太暗亦唔會太光. 通常法國菜d野食會的骰d, 呢度嘅食物portion相對都幾大份, 五道菜以外仲有餐飲, 好抵食, 食到我十一成飽捧住個肚走.
Garlic Bread
Fresh oyster kilpatrick
Pan-fried cod fish (half)
Ginger souffle