這個星期,深水埗區有間新開的日式食堂。在試業期間,只可以網上預約,不可以walk-in,所以網上成功訂位就不用擔心去到要排隊。食堂空間感好大,木系設計,有幾枱tatami,木枱木凳,又有bar枱座位,好似自己去咗日本咁。不一會,店員介紹一下餐牌,之後點餐。烤銀雪魚西京燒定食 (HK$135).銀雪魚,落咗amontillado sherry酒,能帶出魚的鮮甜味,肉質鮮嫩滑口.林村農場嘅肉茄,加入一些鹽和橄欖油一齊食,多肉,不酸,口感不錯.配自家米糠床醃漬,能讓腸道健康和提高免疫力。是日有日本青瓜和林村農場嘅甘筍,口感比較乾身一啲,我覺得同一般生食差唔多味道「京都美好園森之白」抹茶牛奶 (HK$51).呢度有4款抺茶可揀.店員話如果飲抺茶牛奶,推介京都美好園森之白抹茶.呢款抺茶完美地平衡了茶的鮮味、甘甜和苦澀味,加埋牛奶,減少咗苦澀味,不錯👌🏻純素熱情果粉紅胡椒撻 (HK$65).白雪雪的素忌廉,微甜,加上少許粉紅胡椒和迷迭香做裝飾.熱情果層以啫喱口感,清甜可口,好味最後我覺得我和這間餐廳,應該八字不夾,所以總是遇上黑仔事情:*1. 原本網上預約咗星期五去食,但到星期四晚上,一直都收不到

烤銀雪魚西京燒定食 (HK$135)

烤銀雪魚西京燒定食

「京都美好園森之白」抹茶牛奶 (HK$51)
.呢度有4款抺茶可揀
.店員話如果飲抺茶牛奶,推介京都美好園森之白抹茶

「京都美好園森之白」抹茶牛奶

純素熱情果粉紅胡椒撻 (HK$65)
.白雪雪的素忌廉,微甜,加上少許粉紅胡椒和迷迭香做裝飾
.熱情果層以啫喱口感,清甜可口,好味

純素熱情果粉紅胡椒撻

1. 原本網上預約咗星期五去食,但到星期四晚上,一直都收不到sms確認。經ig dm 餐廳查詢我個booking,得到嘅係零回覆😢
2. 進入餐廳,店員們都忙著,其中一個見到我叫我等一等,咁我就看看一下門口放咗嘅裝飾品啦。不久見到一個閑着的店員,可是佢沒有理我😢。我只好走上前問閑著的店員:「請問我可以入座嗎?」,這樣才有人理我。乜我真係咁似透明人嗎?
3. 店員提議我先叫定甜品,因為是限量供應,咁我就點晒2款的甜品。最後,因為店員攪錯咗,送錯咗一個甜品俾一枱食客,所以到我食時,只剩返一款甜品😢。店家不停同我講sorry,隔咗一陣,話給了我一個九折優惠,之後又送咗一杯凍嘅美好園焙茶。我也只好接受,但這些也怎可以補回我食少咗一款甜品嘅失望呢?

美好園特製焙茶

最後得到店主的一一回覆,是這樣的:

2021-03-14
純素熱情果粉紅胡椒撻