2024-06-12
《Black Coffee - 觀塘》每個星期,點都會有一兩日喺觀塘呢邊遊走工作,所以一到tea time 我都會周圍去搵好野食😎如果要飲咖啡,我必定會黎呢一間位於裕民坊嘅休閒coffee shop,小店自成一角,可以俾人安安靜靜咁邊嘆咖啡邊做野😉好多時我都會約埋d同事下午茶過嚟飲番杯咖啡再食件cake🥸💁🏻♀️慢煮牛面肉配蒜蓉炒意粉 $138主食方面,呢款慢煮牛麵肉意粉都可以話係我每次必點,份量夠多不在話下,牛面肉煮到好淋好軟熟,而且個牛肉汁煮得好入味,喜歡呢度用咗紅蘿蔔做配菜,給晒肉汁之後又甜又好食,個醬汁一定要用嚟撈意粉,經過蒜蓉同牛油炒香嘅意粉配埋呢個牛肉汁超夾的😎係我嘅精選推介💁🏻♀️香煎口水雞扒三文治配雜菜沙律 $78第一次試佢哋嘅三文治,用咗黑炭製作嘅黑色麵包睇落好吸睛,包住咗經過醃製後煎香嘅雞扒,食到有蕃茄生菜等食材,上面淋上微微辣嘅口水雞汁,超級惹味😋兩個人share一份都夠食啊💁🏻♀️曲奇忌廉窩夫配朱古力雪糕 $70其實每次嚟到呢度都主要係食甜品,佢呢度嘅窩夫都做得好出色,嗰種外脆內軟嘅口感,本身蛋香味十足,微微帶有朱古力嘅香氣,配埋Creamy嘅曲奇忌廉同朱古力雪
💁🏻♀️慢煮牛面肉配蒜蓉炒意粉 $138
💁🏻♀️香煎口水雞扒三文治配雜菜沙律 $78
💁🏻♀️曲奇忌廉窩夫配朱古力雪糕 $70
其實每次嚟到呢度都主要係食甜品,佢呢度嘅窩夫都做得好出色,嗰種外脆內軟嘅口感,本身蛋香味十足,微微帶有朱古力嘅香氣,配埋Creamy嘅曲奇忌廉同朱古力雪糕真係好Guilty😂好彩有人同我share姐
💁🏻♀️髒髒提拉米蘇 $68
💁🏻♀️凍抹茶鮮奶 $48
同事話杯抹茶鮮奶奶味比較出,啱晒佢呢啲唔飲咖啡鍾意飲飲茶嘅人,味道帶甘香,適合用嚟配甜食
💁🏻♀️咖啡湯力 $58
我記得當日天氣比較熱,想飲咖啡但係又想飲啲爽口嘅嘢,叫coffee tonic就實冇錯啦😆本身嘅咖啡帶有果味同咖啡酸,配埋自帶少少甜味嘅湯力水,飲落清新解膩,最適合夏天嘅時候飲用