2011-01-30 50 瀏覽
喺The One 睇完「迷失某地」, 我同丈夫要找地方醫肚, 就喺咁就「迷失尖沙咀」。 星期六嘅尖咀真係多人到嚇死人, 想食嘢都要排餐死, 橫豎夜晚都要去港島食團年飯, 咁我地就慢慢行去搭小輪喺那邊覓食, 亦喺小輪度决定去食菲律賓食物。去到剛剛有位, 而我亦請丈夫幫我order, 我知佢實知我鍾意食乜 結果一定係相當滿意:我的$28双併飯他的$28双併飯其實分別喺乜野ork Dinuguan 豬血燜豬肉, 呢個餸係我地嘅至愛, 每次想食菲菜都一定喺為呢個餸 佢地喺用醋及豬血一起燜d豬腩肉, 其實血嘅味道唔重, 只喺變化成黑蚊蚊嘅顏色, 醋味先至喺這個餸的靈魂。 唔係好多人接受到佢, 因為推介過好多人都首先被外表嚇怕, 其後係醋酸味嚇親Bicol Express 椰香蝦醬辣豬肉, 辣就唔係好覺, 椰汁味都唔係好覺, 反而蝦醬就好充場面, 但係又唔似中式蝦醬的寡, 總之原來椰汁加蝦醬喺咁好味, 下次試下自已煮不煮到先!!Bopis 醋煮豬肺, 豬肺切得相當碎並與醋煮之, 味道酸味美。全都很送飯, 唔夠飯就叫多一碗, $10好貴下, 但係送到嚟原來都等於2碗双併飯的飯分量。加$6配汽

結果一定係相當滿意:
我的$28双併飯
他的$28双併飯

其實分別喺乜野:
Pork Dinuguan 豬血燜豬肉, 呢個餸係我地嘅至愛, 每次想食菲菜都一定喺為呢個餸

全都很送飯, 唔夠飯就叫多一碗, $10好貴下, 但係送到嚟原來都等於2碗双併飯的飯分量。加$6配汽水, 加$10配Halo-halo(甜品)
$25-$28, 其實$25是菜配肉+飯, $28是肉配肉+飯, 原來還有一種是$30是菜/肉配串燒+飯
幫襯咗7,8年先知佢地有menu

2011-01-29