2024-12-07
今日難得放假,帶屋企人去西貢行吓食吓,買下海鮮。行得耐好攰啦,行到去西貢嘅MW hotel,見到MSquare餐廳,感覺好舒適,所以我哋就入咗去。餐廳環境開陽,設有落地玻璃,日光可以映照到成間餐廳,非常舒適。座位寬敞,設有大螢幕,可以讓食客睇到唔同嘅球類活動頻道,想像到晚上嘅話應該係好有氣氛。餐廳外係一條好長好靚嘅海濱長廊,可以飽覽到整個海濱景色,用餐後慢慢散步,非常悠閒。🩵Lobster Brioche Roll $210呢一道美國龍蝦牛油軟包,超級吸引!以自家製嘅牛油軟包,夾住龍蝦肉及檸檬胡椒沙律醬。牛油軟包焗到脆卜卜,牛油味超香,外脆內軟。龍蝦肉厚實,啖啖肉,充滿肉汁及鮮味。檸檬胡椒醬,酸酸甜甜,同龍蝦肉非常夾,口感相當豐富,胃口大增。伴碟嘅沙律菜新鮮,平衡返龍蝦包嘅油膩感,帶有清爽感覺。🩵Mussels Pot $176以茴香,洋蔥及忌廉煮嘅藍青口,香味四溢!藍青口份量十足,只係嗌咗半份,都咁大鍋!青口口感香滑,肉質爽口,帶有鹹香味道。伴碟嘅長條型麵包煙煙韌韌,好似薄餅嘅口感,沾上忌廉汁同吃,非常滋味。🩵Tiramisu Pancake $139兩層嘅班戟非常厚,入口充滿蛋香,
🩵Lobster Brioche Roll $210
🩵Mussels Pot $176
🩵Tiramisu Pancake $139
兩層嘅班戟非常厚,入口充滿蛋香,質地軟綿綿,好似疏乎厘一樣,非常輕盈。面層灑上朱古力咖啡粉及燕麥松子仁,令到口感帶有香濃香脆嘅感覺,好味到暈~ 另外配以咖啡糖漿,啱晒好甜者,隨時加上。
🩵Super Oreo $72
呢一款Oreo嘅曲奇奶昔,非常邪惡。香濃奶滑,充滿曲奇香味,又唔會太甜,啱啱好!
每一啖飲落有香脆曲奇碎碎,為奶昔增添多重口感。