2018-01-02 336 瀏覽
英式下午茶俾人嘅感覺一向高貴優雅,喺香港其實都唔係好多地方食到好正宗嘅英式下午茶,而係香港相信享用嘅人都會覺得係一件好自在既事,包括我在內。能夠系繁忙既生活當中尋找到令自己放鬆既地方真系一件好幸福既事,至少系呢啲時刻可以暫時將煩惱拋諸腦後。話說我認識呢間餐廳其實唔係因為我行街經過呢度,或者係商場見到啲餐廳指南等等,而係我聽男朋友講希慎呢度有一間唔錯嘅餐廳食下午茶,不過佢話價錢都好貴,然之後就一路都冇黎。前排系op系試過訂左4點,然後竟然有職員打嚟話係tea set賣晒跟住我就真係好奇係幾點開始,下午茶都竟然會賣曬?於是就打去問,原來係三點至五點半供應嘅,於是我見到有得訂位就即刻訂三點。有樣嘢真係好抵讚嘅係,卡位好多空間啊,我同朋友兩個去食但都竟然有好大嘅範圍,我諗我哋坐嘅位係可以坐到最多有八個人!另外仲有幾個咕𠱸喺度可以挨住,十分寫意。餐廳面積本身都大,除咗室內之外仲有室外既範圍都系屬於餐廳既,但如果太熱或者太凍坐室外都唔係幾好吧🤔一坐低左冇幾耐就叫咗個Premium Tea Set,最底層嘅就係鹹食,有三文治、黑毛豬火腿配蜜瓜、三文魚子迷你薄餅、芝腿牛角包&迷你肉酥餅,個人認為三文治

一坐低左冇幾耐就叫咗個Premium Tea Set,最底層嘅就係鹹食,有三文治、黑毛豬火腿配蜜瓜、三文魚子迷你薄餅、芝腿牛角包&迷你肉酥餅,個人認為三文治同埋肉酥餅都唔錯
吞拿魚唔會好腥同埋好鹹,淡淡嘅味道幾好。另外煙三文魚同埋肉酥餅都好match,既有煙三文魚嘅鮮味之餘,亦能感受酥餅嘅鬆脆質感。
其實食完最底層嘅鹹食已經飽飽地,可能因為大部份都係澱粉質。所以真係唔好睇小一個Tea Set嘅份量,每一件細細件加埋其實都好飽。
甜品種類就太多,吾多講,不過沾滿砂糖嗰條粉狀條好好味
好似係叫Canele。另外藍莓蛋糕甜度拿揑得非常好,同出面嘅藍莓蛋糕完全吾一樣,我仲嫌佢太細呢~意大利奶凍都好smooth,係朱古力味嘅奶凍,我開頭仲以為係mose,朱古力味幾香濃。
Tea set整體價錢適中,我個人覺得又吾會好貴,除開每人只系一百八十幾蚊,個價錢其實都包埋個環境了,算系咁。

Premium Tea Set $338 for two persons

都市人既生活太忙碌了,如果系得閒想放鬆下又多吾中意做運動既人,我認為下午茶系幾適合的!既可以坐系度同朋友知己談心,又可以品嘗美味既tea set。