2018-02-03 86 瀏覽
因為要過來大圍拿快遞,所以就喺附近食個tea。門口見到裝修簡約清新,雖然外面做緊維修有棚架圍住,但都忍唔住入咗嚟。雖然鋪頭細細間,但係裝修同佈置都睇得出花過心思,墻身同家俱都以黑白做主調,個性中盡量營造出簡約而輕鬆的氣氛。一朵朵白雲狀的吊燈,更增添大自然的舒適感,讓人仿如白雲般自由自在的悠閒感覺。而燙有英文報紙的磨損feel壓板木餐檯,令成間鋪添加了繁囂都市中一點點的文藝氣息。坐落嚟就覺得好舒服同自然。大概十分鐘,我點的西冷牛扒就送上。件扒好大塊,佔咗半隻碟,唔會十分厚,但分量都好夠。表面煎到比外面既透少少,但唔會燶,雖然職員落單無問我要幾分熟,但係見顏色同口感都有六七成熟,係minipapa一向食開既程度。見到啲肉粉紅粉紅咁,唔會見血又唔會鞋,啱啱好。而啲薯條唔會太乾,食落入面仲係冧冧地,合格。可惜當日minipapa唔想食辣,就無要黑椒汁,求其點咗個洋蔥汁,果然黑淑牛扒先係最夾!minipapa既爸爸點既係焗豬扒飯。爸爸對哩個飯簡直讚不紹口!豬扒依然唔算好厚,但爸爸話好入味,啲意粉吸收曬啲番茄汁,而意粉又唔會太硬或太冧,口感啱啱好。早上已經食咗一碗飯既佢,將成碟意粉清曬!佢話第一次
因為要過來大圍拿快遞,所以就喺附近食個tea。

原塊西冷牛扒(加$10轉薯菜)

焗豬扒意粉(番茄汁)

佢話第一次可以將焗豬扒意粉啲粉食曬,真係好開胃!

而我哋因為慢慢食同傾計坐咗好耐,其間都有唔少學生哥同啲文職人員入嚟幫襯。哩度雖然唔大,但個環境真係好relax,好適合嚟傾計同慢活享受。而且啲職員又唔會好似出面有啲鋪咁,急住收你既餐好似趕人走咁,真係好舒服。一定會再嚟!
2018-01-30
原塊西冷牛扒(加$10轉薯菜)
焗豬扒意粉(番茄汁)