2010-03-05 2 瀏覽
之前來西貢玩時見到呢間餐廳一直好想食, 男朋友特別book左同我慶祝生日^^男友話book位要俾$100 deposit,要去SCB入數, 我以為好多人book先會咁安排(聽過R66呢D高級地方先會咁做),但7點半去到全場只有我地一檯客!!!!!!!門口waiter姐姐態度有少少串但可接受, 環境好靚, 四周有藍色閃閃燈, 桌上有candle.由於只有我們一檯客,所以我地揀左近海的開揚位置坐食左2個set dinner (因為唔食番人頭數既set dinner帶蛋糕要收切餅費每人$50)(1)白湯+煙鴨胸salad+ 紐西蘭牛柳+大蝦+瑞莎蛋糕(大約咁既名)+檸茶(2) 紅湯+煙三文魚salad+紐西蘭肉眼牛排+immpossible cake+檸水另外湯有配蒜容包, 2個人有4塊, 非常香口好味,皮脆肉軟salad有4款揀,唔記得另外兩款係咩啦煙鴨胸同煙三文魚都算大塊, 菜好新鮮, 味道好好講番主菜, 兩款主菜都係配薯菜, 冇得揀我要7成熟牛柳, 好juicy, 味唔錯, 但size好似細左d(可能我大食XD)不過大蝦煎太熟, 好鞋, 冇鮮味, 好乾身,唔好食至於肉眼排都好味, 但好

但7點半去到全場只有我地一檯客!!!!!!!

由於只有我們一檯客,所以我地揀左近海的開揚位置坐

另外湯有配蒜容包, 2個人有4塊, 非常香口好味,皮脆肉軟
salad有4款揀,唔記得另外兩款係咩啦
煙鴨胸同煙三文魚都算大塊, 菜好新鮮, 味道好好

講番主菜, 兩款主菜都係配薯菜, 冇得揀
不過大蝦煎太熟, 好鞋, 冇鮮味, 好乾身,唔好食
至於肉眼排都好味, 但好似比較多筋同"UN"少少
全碟最好味係薯角!!"!!超好味!我咁大個女食過最好味的薯角!!
脆皮剛剛好, 冇任何"LONE"既地方, 餡食得出唔係薯粉, 係薯蓉, 有真實薯味!
同平時出面的好唔同, 剛剛炸起, 但又唔油淋淋, 唔乾, 非常正!!

至於甜品, 男友食瑞莎蛋糕(好似咁既名), 面頭係好整既Lindt朱古力, 入面係朱古力蛋糕, 我覺得太甜了~男友覺得OK
我食Impossible cake, 之前睇食評話好食,一早諗好要試下
真係好好味同特別, 睇個樣好似朱古力mousse cake, 但食落有香蕉!!!!
但食極都見唔到香蕉...差唔多食哂先見到mousse果度可能有香蕉~
真係好神奇! 餅底係杏仁碎~好鍾意呢個cake

飲品同普通茶餐廳一樣味道~
服務一般, 全場只有2個waiter, 我食食下見女waiter竟然係bar檯附近食煙!!!
(雖然無煙到我, 亦只食吸一口就放低果種, 但而家餐廳禁煙ga ma, 食客都唔食得啦, 職員點可以偷食ga?)
環境好靚, 一邊食野一邊睇下出面散步既人, 好似去左離島既感覺, 好悠閒舒服
不過女士們熱天記得噴蚊怕水先去, 可能我坐近海, 附近有d植物, 超級多蚊咬,
我兩隻腳面而家俾蚊針到腫哂, 可能平日少客, d蚊特別餓T_T

下次會試下午茶,因為下午既海景會清楚同靚d, 夜晚黑mama睇唔到~
紅白湯, 白湯好重牛奶味, 紅湯好有鮮茄味
蒜蓉包
煙鴨胸salad
煙三文魚salad
紐西蘭牛柳+大蝦
肉眼排
不可思議蛋糕, 必食!!
瑞莎蛋糕(好似咁既名), 太甜
2010-03-03
慶祝紀念
生日
紅白湯, 白湯好重牛奶味, 紅湯好有鮮茄味
蒜蓉包
煙鴨胸salad
煙三文魚salad
不可思議蛋糕, 必食!!
  • 薯角
  • 煙三文魚沙津