2022-08-21 618 瀏覽
今日行經加連威老道真係有d感慨,往日嘅熙來攘往今日不復再,差不多到漆咸道更見到一間又一間嘅吉舖……忽然眼前一亮,落地大玻璃嘅coffee shop ,正好俾我坐喺度好好咁緬懷一下。朱古力控嘅我,本來想飲Creamio Chocolate,但係啱啱無,結果只好揀另一杯朱古力 - Valrhona + Godiva Black Chocolate ($48); 想坐耐少少,仲叫左碟Traditional Spaghetti Carbonara ($80)。🍫呢杯Black Chocolate 雖然係我今日嘅次選,但真係好好飲。朱古力味極濃厚,入口順滑,最正係有dark chocolate 嘅香,而且唔會太甜。🍝至於碟Carbonara 都唔差,意粉炒得夠乾身,軟硬度控制得好好,整體芝士味濃、煙肉又唔會太硬,唔錯。 坐喺度,對住街景,慢慢嘆杯favourite drink,的確係享受。今日飲唔到Creamio Chocolate,係一個好合理嘅理由,要再嚟多次。😊

2022-08-19
下午茶