2017-02-16 1150 瀏覽
情人節嘅晚上,我嘅情人带我去變身,當一晚的公主!王子帶領著公主,回到19世紀嘅貴族宫廷,裝潢唯美簡約,以純白為主調,配以優雅美麗嘅餐具,典雅無比!玫瑰花朵圖案嘅天花板,搭配一盞盞精緻嘅水晶燈飾,彷彿置身凡爾賽宫一樣!甫坐下,年輕嘅女僕侍應生隨即送上餐前汽酒,同時為這夜掀開序幕……前菜: -1.紅菜頭沙律,法式麵包,紅加侖子: 紅卜卜嘅紅菜頭,質感爽口,但略帶草青味!法式麵包有麥香。2.煙三文魚卷配青蘋果螃蟹肉芝士沙律: 青蘋果嘅酸甜+滑溜嘅芝士中和咗三文魚嘅煙薰鹹香味,唔錯啊!頭盤: -1.生带子他他配黑魚子: 將碎帶子堆砌成圓形,再加上黑魚子,入口鮮味,即時食慾大增!2.海螯蝦,鹹蛋黃醬,黑橄欖粉: 海螯蝦嘅肉質十分順滑鮮甜有彈性!伴以美味嘅蛋黃醬,更為鮮味可口!餐湯: -周打魚海鮮湯,鮮蠔泡沫: 驟眼看,以為係一杯泡沫鮮奶,勢估唔到係海鮮湯呢!海鮮味道香濃,忌廉香滑,令人喜出望外!雪芭: -蜜瓜雪葩: 清清味蕾,中場來一杯清甜雪葩,甜甜的,口感幼滑清爽, 零舍醒神!主菜: -1.慢煮黑毛豬柳配玉桂蘋果蓉,燒菠蘿: 黑毛豬柳,望落挺厚肉,質感嫩滑,配蘋果蓉紅辣椒籽,甜辣嘅味道,好醒胃
情人節嘅晚上,我嘅情人带我去變身,當一晚的公主

王子帶領著公主
,回到19世紀嘅貴族宫廷
,搭配一盞盞精緻嘅水晶燈飾,彷彿置身凡爾賽宫一樣
前菜: -

紅菜頭沙律,紅加侖子
法式麵包
,唔錯啊!
煙三文魚卷配青蘋果螃蟹肉芝士沙律
頭盤: -

生带子他他配黑魚子
!伴以美味嘅蛋黃醬,更為鮮味可口
海螯蝦,鹹蛋黃醬,黑橄欖粉
餐湯: -

周打魚海鮮湯,鮮蠔泡沫
: 驟眼看,以為係一杯泡沫鮮奶,勢估唔到係海鮮湯呢
!海鮮味道香濃
,忌廉香滑,令人喜出望外
雪芭: -

蜜瓜雪葩
: 清清味蕾,中場來一杯清甜雪葩,甜甜的,口感幼滑清爽
, 零舍醒神!
主菜: -

,質感嫩滑,配蘋果蓉紅辣椒籽,甜辣嘅味道,好醒胃呢!燒菠蘿
,入口又甜又多汁
慢煮黑毛豬柳配玉桂蘋果蓉,燒菠蘿
2.燒M9和牛配棉花薯蓉,燒野菜: 和牛脂肪稍微較少,食起來有嚼勁!對比下,我倆prefer黑毛豬柳多一些
!薯蓉軟滑可口
!燒野菜,十分清脆爽口
燒M9和牛配棉花薯蓉,燒野菜
甜品: -

1.巧克力紅酒芭菲
: 芭菲入口十分輕軟滑身
,絕對唔會過於甜膩
巧克力紅酒芭菲
2.草莓乳酪配熱情果雪葩
: 公主招牌甜點,單隻粉紅色公主高踭鞋超吸睛
,其草莓獨特嘅酸甜滋味與濃滑乳酪
,簡直一試難忘
,腦中不時泛起童話故事中灰姑娘嘅情節呢!熱情果雪葩,酸酸甜甜
,的確透心涼!
草莓乳酪配熱情果雪葩
最後以檸檬茶作結!

灰姑娘又係時候要趕回家了
……
題外話/補充資料: 服務貼心, 感覺超好!
2017-02-12
慶祝紀念