2013-02-12
早前參加網上遊戲,有幸成為得獎者獲得 Koh Thai 送出嘅四道菜情人節 2 人晚餐 1 份,真係 『泰』浪漫了。餐廳位於灣仔船街嘅嘉薈軒,我坐電車去好方便。嘉薈軒嘅時尚與隔離舊樓形成強烈對比。Koh Thai 在嘉薈軒一樓,可選擇行樓梯或乘電梯,樓梯上花嘅圖案,而兩旁又有可愛嘅小佛像手持電蠟燭。沿梯級而上就是餐廳嘅接待處,左邊是酒吧,右邊有露天雅座,而我哋就揀咗戶內嘅座位。今晚人流很多,而且很國際化,係我哋隔離嘅一檯就係韓國人。長長嘅開放式廚房,可以看清楚廚房嘅運作過程,亦不時看到大廚炒到火光紅紅嘅場面。我哋未夠六點就到達餐廳,因為諗住食完行出去海皮睇煙花。其實餐廳嘅座位以戶外為主,夜晚時分,沒有太陽光,餐廳會開暖爐,加上柔和嘅燈光,給人溫暖浪漫嘅感覺。今日我哋可以品嚐嘅情人節 2 人晚餐係由一月二十四號至二月二十四日供應,$600 二人份量,再加一服務費,價錢尚算合理,而且大家唔駛迫住係情人節當晚去食,係一個不錯嘅選擇。以玫瑰花圖案設計嘅情人節套餐餐牌好靚,未食已經感受到浪漫嘅氣氛。石榴汽酒 (Guavacava Cocktails)餐廳職員為我們奉上餐酒,石榴酒香味四溢,不好酒
餐廳位於灣仔船街嘅嘉薈軒,我坐電車去好方便。嘉薈軒嘅時尚與隔離舊樓形成強烈對比。Koh Thai 在嘉薈軒一樓,可選擇行樓梯或乘電梯,樓梯上花嘅圖案,而兩旁又有可愛嘅小佛像手持電蠟燭。沿梯級而上就是餐廳嘅接待處,左邊是酒吧,右邊有露天雅座,而我哋就揀咗戶內嘅座位。今晚人流很多,而且很國際化,係我哋隔離嘅一檯就係韓國人。長長嘅開放式廚房,可以看清楚廚房嘅運作過程,亦不時看到大廚炒到火光紅紅嘅場面。 我哋未夠六點就到達餐廳,因為諗住食完行出去海皮睇煙花。其實餐廳嘅座位以戶外為主,夜晚時分,沒有太陽光,餐廳會開暖爐,加上柔和嘅燈光,給人溫暖浪漫嘅感覺。
今日我哋可以品嚐嘅情人節 2 人晚餐係由一月二十四號至二月二十四日供應,$600 二人份量,再加一服務費,價錢尚算合理,而且大家唔駛迫住係情人節當晚去食,係一個不錯嘅選擇。以玫瑰花圖案設計嘅情人節套餐餐牌好靚,未食已經感受到浪漫嘅氣氛。 石榴汽酒 (Guavacava Cocktails)
餐廳職員為我們奉上餐酒,石榴酒香味四溢,不好酒嘅我試咗一啖,飲嘅時間石榴味反而比酒味掩蓋,確係幾有特色。 鮮炸豬肉蝦餅串配泰式甜酸醬 (Tod Mun Poo)
Deep fried kebab of crab & minced pork cakes, served with Thai sweet chili dipping sauce
串燒蝦餅賣相很精緻,以環形嘅蝦餅也很少見,大廚用上竹籤串起,有點像食波板糖嘅感覺。蝦餅外表炸得好香脆,入面豬肉蝦餅餡彈牙爽口,亦很有蝦味,丙加上甜酸醬,係很好嘅配搭,是一個開胃嘅小食。 蛋包香炒鮮蝦雞粒 (Loom)
Mini pillows of prawns & chicken wrapped in egg lattice
嘩!第一次見蛋包係通花,真係好特別。加上大廚用甜酸醬做了一個心形,賣相精美。雞粒很嫩滑,同鮮蝦嘅質感形成對比。再配上特設嘅醬汁,食落有好清新嘅感覺。 椰青椰汁雞湯 (Tom Kha Gai Mapao On)
Chicken & coconut soup served in a young coconut shell
泰國菜嘅裝飾以花花為主,呢個椰青椰汁雞湯賣相一流,未食都覺得好吸引。先飲啖湯,嘩!好好味,椰汁可上各式嘅香料,真係好香,飲落湯好滑,有點酸甜味。 而湯料嘅雞肉都好滑,真係少見,再加上大大塊椰青肉和草菇,真係用料十足,值得推介。 燒三文魚配紅咖哩汁及白飯 (Choo Chee Salmon)
Grilled salmon filet served with a red curry sauce & steamed rice
燒三文魚好大件,加上,紅咖哩,紅椒和青豆嘅配料,顏色鮮艷。 三文魚皮燒得很香脫,而魚肉很滑,魚脂肉汁豐富。紅咖哩味道相當不錯,配上白飯,令人愛不釋手。 泰式炭燒羊架配青檸汁及藏紅花飯 (Kae Yang Saffrom Rice)
Char-grilled rack of lamb with Esan style lim sauce served on a bed of saffron rice
心心雙印,黃色嘅藏紅花飯很別緻。藏紅花聽聞係最貴嘅香料,要 15000 朵藏紅花先可以收集到 100g 嘅雌蕊柱頭,而每一朵花只係得三個柱頭,珍貴程度可想而知。估唔到紅色嘅藏紅花係可以將食物染上黃色,真係好得意。而炭燒羊架燒得很香,食落都好腍,肉脂分佈好好,肉汁豐富,最重要係沒有羊羶味。 炸香蕉配椰子雪糕
Banana fritters with coconut ice cream
平時好少食炸香蕉,香脆嘅外面和軟腍嘅香蕉,食落好特別,加上香濃椰子味嘅雪糕,一凍一熱,一脆一軟,對比強烈。 紅桑子奶凍
Raspberry panna cotta
心形士多啤梨,加上甜甜酸酸嘅紅桑子醬汁,啱晒勁鍾意食 Berries 嘅我。香滑嘅奶凍,入口即溶,好正呀! 總括而言,情人節套餐賣相精美,份量適中,食物也很有質素,加上環境氣氛浪漫,確實係一個約會閒談嘅好地方。