2011-03-07
今年聖安娜嘅情人節蛋糕名為「心心相對」,望落去個樣有啲假,似裝飾用嘅感覺,衰啲講句好似蠟做咁,查實佢係一個士多啤梨芝士軟心蛋糕,只不過個粉紅底色唔太自然,先覺得佢有啲假啫!情人節當日兩公婆晌屋企煮飯仔,因為唔係好想晌出面被逼食貴價餐。飯後係甜品時間,我嘅預備就係依個「心心相對」,老婆以為我無準備,哈哈,佢又晌伯伯加奴買咗個Cotton Soft Cheese Cake嚟慶祝,結果情人節蛋糕對對碰,慶祝蛋糕打孖上,雖然兩個蛋糕都唔係話成磅裝嗰啲咁大個,但始終都係兩個,只好各食一半,剩番嘅明天再繼續。個「心心相對」,由底而上係海綿蛋糕、士多啤梨慕絲、士多啤梨果肉、芝士軟心,跟住再一朕蛋糕、慕絲,面面放啲裝飾。其實味道唔錯,保持到聖安娜嘅質素,海綿蛋糕鬆軟,士多啤梨慕絲幼滑,芝士軟心香軟但芝味唔濃,而且士多啤梨果肉有啲酸,唔夠靚,要扣扣分。至於個Cotton Soft Cheese Cake係點,見另文喇!除蛋糕,仲有送咗罐龍島嘅榛子牛奶朱古力俾老婆,雖然無出街食,佢都開心嘅!