自從禁左晚市堂食之後,已經好耐冇食好西喇T_T加上晏晝真係冇咩時間嘆,日復日都係食頹餐,已經食到好麻木。臨近情人節,點都要食番餐好嘅賀一賀佢,今次去咗馬灣避一避世。我哋黎到挪亞方舟豐盛閣嘆early dinner,呢邊對正海灘同青馬大橋,望住個View都覺得賞心悅目!  2月限定Menu,主菜有幾款選擇,除咗有得Dining仲送熊啤啤DIY Workshop,加錢可以整埋夢幻夜燈,同另一半增添甜蜜回憶。不過食物先係今次重點,想Chill緊係要食得好!前菜分別有沙律同餐湯。龍蝦仔燒南瓜沙律,冷盤嘅冰涼口感,充滿南瓜香味,被南瓜蓉圍繞住嘅龍蝦仔彈牙。牛肝菌蟹肉忌廉湯,香濃易入口,充滿濃濃忌廉味道,當中有豐富蟹肉,令整體更鮮甜可口。香煎美國肉眼配黑醋雜菌醬,嗌左七成熟,周圍淋滿黑醋雜菌醬,味道酸甜開胃,旁邊仲有芥末醬,肉眼煙韌,配上醬汁食落去有種漢堡扒嘅味道, 味道豐富。香料焗西班牙黑毛豬鞍配椰菜花芝士醬,香焗豬鞍賣相已相當吸引,口感鬆軟,連同脂肪一齊食,可以中和豬鞍本身偏乾嘅口感,配上芝士醬亦有另一種風味,令整體更香口!紅桑子朱古力心形餅配法式燉蛋,百利酒棒棒糖,慶祝情人節點少得甜品呢~呢
自從禁左晚市堂食之後,已經好耐冇食好西喇T_T
加上晏晝真係冇咩時間嘆,日復日都係食頹餐,已經食到好麻木。
肉眼煙韌,配上醬汁食落去有種漢堡扒嘅味道, 味道豐富。
配上芝士醬亦有另一種風味,令整體更香口!
呢個甜品拼盤好有心思,有三款甜品同一粒士多啤梨,擺盤已經充滿浪漫氣氛,
心形餅入口軟綿綿,內裡有玫瑰醬餡,香甜可口!
百利酒棒棒糖,酒心朱古力,一咬落去百利酒溶於口中,甜度適中,蘊讓住一種浪漫嘅甜蜜感覺。
法式燉蛋,焦糖配上燉蛋,食落去脆口又香甜,甜而不膩,想一食再食嘅感覺!
望住個海景食野真係有種嘆世界嘅感覺,食飽飽仲可以去海邊行下,感受一下大自然~
  • 香煎美國肉眼配黑醋雜菌醬
  • 紅桑子朱古力心形餅配法式燉蛋