2020-02-10 1563 瀏覽
近排home office,真係好少出街,但係飯點都要食嘅,尤其嚟緊星期五係情人節,今年嘅情人節餐廳訂枱應該冇以往咁困難,如果想搵個有情調、價錢合理嘅餐廳撐枱腳,可以諗下去蘭桂坊嘅Westwood Carvery。呢間餐廳雖然已經嚟過好幾次,但每次都有驚喜。我同老公特別鍾意佢嘅小食同埋牛扒,當然仲有餐廳嘅招牌意粉,份量同味道都好適合兩口子浪漫晚餐。首先要介紹呢個小食 Fisherman’s Crab Cake,蟹餅外層煎得香脆,切開見到好多蟹肉、仲有洋蔥、薯蓉、香料,我通常都會擠啲檸檬汁,更加清新惹味,真係一試難忘。除咗蟹肉餅,另一款「熱氣」選擇Fried Calamari都係我嘅最愛,脆卜卜嘅魷魚圈,配上蒜蓉蛋黃醬,真係食完生暗瘡都抵!主菜方面,我同老公都好鍾意呢個Slow-roasted Beef Short Rib。我本身唔係好鍾意食生肉,因為怕血淋淋嘅感覺,但牛肉太熟又會好乾。不過呢度嘅牛扒完全冇呢個問題,無論火候同肉質都控制得剛剛好,而且廚師已經細心將牛扒去骨,配埋秘製肉汁,真係食指大動。最後,仲有我哋由第一次幫襯開始,每次都要食嘅海膽意粉Canadian Sea Urchi

最後,仲有我哋由第一次幫襯開始,每次都要食嘅海膽意粉Canadian Sea Urchin Carbonara,餐廳從來都唔會吝嗇,每次都畀大大件鮮甜海膽,撈埋啲意粉,真係每一啖都充滿着海洋嘅美味,香濃美味。

如果你仲未諗到今年去邊度慶祝情人節,不如試吓喺呢度撐枱腳啦!