2023-01-19
小弟同友人難得係銅記食野,一上op就搵到呢間人氣推薦,就試試佢la 🙈我同友人就叫2個唔同嘅set dinner 一齊食,試多d野開心d嘅😂先講我個set先,精選餐湯係黑松露蘑菇湯。面頭係忌廉。質地偏稀,但菇味岀奇地重,帶少少黑松露味。忌廉融入湯到更帶岀湯後段嘅質感,幾唔錯。前菜係薄荷意大利火腿配哈蜜瓜,呢個絕對係一個經典嘅組合,係鹹同甜之間有薄荷嘅清新,減輕左鹹甜帶黎嘅衝擊感。如果凍d就再好d la 🙈主菜係日本廣島蠔意大利飯。蠔夠新鮮嫩滑,無乜太重嘅腥味。店員建議將蠔整碎撈勻食用。飯粒口感偏腍,夾落creamy 嘅醬汁更呈現整體綿密中帶少少咬口嘅感覺。醬汁味道偏重,配埋菇,洋蔥等食材幾夾。初初擔心蠔嘅汁水配埋個飯會唔會太濕呢,點知又唔會wo,反而將蠔嘅鮮味融入飯裏面,配住碎蠔嘅口感,鮮味爆燈!!值得一試👍接著落黎係廚師推介甜品,係三重朱古力蛋糕。面頭嘅朱古力慕絲幾香濃同夠順滑。夾心嘅朱古力碎似係KitKat,兩者配住食幾有層次。小弟仲叫左杯Peach minty fizz,姐係桃薄荷梳打。淡淡嘅桃香味伴著檸檬同薄荷嘅清新感,幾fresh。講完小弟個個,略略講下友人個d la 🤣龍蝦
講完小弟個個,略略講下友人個d la 🤣龍蝦湯嘅龍蝦肉味幾岀,夠鮮味。前菜方面係煙三文魚杏仁片芝士卷,煙三文魚嘅煙燻味,配著口感偏厚重嘅芝士,味道鹹香得黎又有魚鮮味。再加上脆嘅杏仁片,口感幾特別!
主菜係烤美國頂級牛腹肉配香草醬,望落就3~5成熟,食到有肉味同均勻嘅油脂感。香草醬以羅勒,香草,黑醋製成,好有風味。牛肉配埋香草醬食,别具風味之餘更引人食慾。再配埋焗蒜同香料鹽更惹味。個人幾推薦呢道👍
總結:餐廳環境雅致,幾適合情侶過黎慶祝情人節or週年紀念。待應幾細心,有留意住上餐嘅速度同客人有咩需要,有適時地幫客人加水,值得一讚👍