2023-10-10
假期時候晚上約了暗戀的女性為了慶祝她生日晚餐,目前已預訂了尖沙咀Amina Modern European的餐廳,想試一試這Fine Dinng品嚐,入去時候環境很高貴的感覺帶浪漫情調的氣氛,希望留下美好嘅回憶,這餐廳適合情侶之選!🥂餐前小吃🦪三層炸脆的薯片,每一層有不同的味道及口感,舖上三文魚魚子及黑魚子,切細粒粒紅蔥粒幾惹味,打開前菜的胃口,值得吃。波爾多牛肉他他配上法國鵪鶉蛋🍳上菜時侯,待應主動刨幾片黑松露菌在我眼前,視覺受到幾大衝擊,不管刨幾多片的重量,照刨到客人心理滿足。牛肉他他已醃製成品,配上芥末,本人對芥末會有引起敏感,沒想到吃芥末落去胃部一點沒刺痛感,看來不是一般超市的芥末,可能用了貴價的芥末,值得讚賞。金橘甘筍沙律配西班牙48個月白毛豬火腿好精緻既前菜,呢款底下係已磨成甘筍蓉,落一粒粒金橘,上面一片西班牙48個月白毛豬火腿,火腿本身帶上咸香,配上甘筍蓉,一啖出和味! 配搭得很好!香濃牛肝菌忌廉湯中間係黑松露泡沫忌廉濃湯,旁邊係牛肝菌清湯入面有牛肝菌肉,產生少少香甘味店員講解分次序倒濃湯裡,目前可以先嚐原味再勻一起出黎既鮮味更濃厚,這長方形碟顯示賣相得很好。鵝肝凍上菜之
餐前小吃🦪
波爾多牛肉他他配上法國鵪鶉蛋🍳
金橘甘筍沙律配西班牙48個月白毛豬火腿
香濃牛肝菌忌廉湯
鵝肝凍
上菜之前記得拿手機拍片,這鵝肝已調味而打成蓉,落盤放雪櫃至固定,吃落去好好濃郁,配上杏脯醬會更帶出香甜,旁邊有塊類卜卜脆的食用竹炭,一點點七味粉的辣味,而沙律上有青提子,配搭得清鮮甜咁~
香煎油封鴨
油封鴨腿做法需要入焗長時間至淋,用料不簡單了,一打開發出蘋果木煙燻的香味,配上鴨腿的皮香脆,勁好好吃。
熱情果雪葩/紅石榴泡沫
熱情果果味清新微酸, 配上紅石榴泡沫, 清一清味蕾, 準備品嚐主菜
香煎特級西冷🥩
揀medium的西冷,西冷牛排外脆內嫩,旁邊嘅薯仔卷幾有驚喜,面頭有一層芝士輕輕燒過,有誠意既主菜值得一試。
甜品
第一款係Frozen嘅雪芭棉花糖,食落有啲菠蘿汁嘅味道,雖然係棉花糖不過又唔會太甜,旁邊仲有法式朱古力超好吃,真心讚。
這餐廳"Fine Dinng"無論環境,食物品質,服務質素真太好。店員專業地為每道菜講解,前後步驟,上菜流程非常暢順,讓我們這位客人受到極度滿意,店員幫我影很多不同的角度,最後既甜品上亦都寫上祝福字句。非常推薦情侶浪漫用餐。最重點是不宜趕客非常大忌。
味道:5
環境:5