2021-09-16
朋友推介大埔小白鷺西餐廳,環境優美而且食物唔錯,期待已久,今天就去試下。大埔墟火車站轉小巴行十分鐘就到。環境十分清幽有大大個湖景,裝修得很有情調。店員幫我們安排了近窗的位置,望住個湖景食西餐, 真係賞心樂事。雜菜沙律先上沙律醒醒胃,配芝麻醬加醋,沙律菜非常新鮮爽甜 ,仲有兩片哈密瓜,配起上來特別清新。跟餐麵包好新鮮,仲有微熱, 配搭橄欖油同醋 。燒大虎蝦龍蝦汁扁意粉虎蝦超大隻,雖然得一隻,但好多肉而且好新鮮,仲有三隻中蝦。扁意粉煙韌度適中,剛好每一條都掛滿龍蝦汁, 滿載濃濃鮮味,值得推介。安格斯牛柳封煎鵝肝拼薯蓉加蘆筍牛柳肉質新鮮,油脂比例平均, 唔會太肥,食出濃濃的牛味,封煎鵝肝好甘香, 名副其實外脆內軟,配起牛柳嚟來吃特別滋味。 配菜都唔弱, 露筍蕃薯蓉中和了牛柳的油膩感。煎鴨胸里昂煙肉炒薯仔加菊苣本人覺得呢個煎鴨胸好高質,連皮食一啲都唔覺油膩, 皮脆肉嫩。而配菜方面,菊苣名字好陌生,口感都好特別,苦中帶甜,可值得一試。Tiramisu甜品選擇唔多,只有三款, 試咗tiramisu,水準一般欠缺驚喜。
雜菜沙律
跟餐麵包好新鮮,仲有微熱, 配搭橄欖油同醋 。
燒大虎蝦龍蝦汁扁意粉
安格斯牛柳封煎鵝肝拼薯蓉加蘆筍