2023-08-26 42 瀏覽
今日同朋友去左Solé 食法國菜, 我地就揀左executive set dinner , 餐廳環境以白色怖置, 好有情調👍店員先送上餐包同黑蕃茄🍅可以點黑醋同埋橄欖油, 食落爽脆多汁, 加埋檸檬汁令蕃茄更加鮮甜 前菜就叫咗法式香蒜焗蝸牛 🐌 蝸牛即叫即焗, 用咗牛油封住d香草醬, 拎出嚟都仍然好Juicy, 下面嘅薯蓉都好香牛油味同幼滑 👍法國鴨肝慕絲伴鮮無花果, 魚籽醬配法包脆多士, 可以同一時間食到2款唔同既醬, 無花果甜甜地, 魚籽醬就提升左鴨肝既鮮味😋主食就揀咗炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬, 羊扒大概七成熟, 肉質鬆軟, 無咩羶味, 配埋薄荷醬更加清新🤣另外田園沙律配埋黑醋, 食完都唔會好膩炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條, 田園沙律岩岩煎到5成熟, 面頭見到好明顯既格網紋, 一切開非常粉嫩, d 肉汁即刻出唒嚟🤣肉質好腍同嫩滑, 有筋既部份都唔會好韌😋最後仲食埋芒果芝士蛋糕做甜品芝士蛋糕比較rich, 芒果味香濃, 口感creamy, 同餅底完美融合

店員先送上餐包同黑蕃茄🍅

前菜就叫咗法式香蒜焗蝸牛 🐌

炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條, 田園沙律
岩岩煎到5成熟, 面頭見到好明顯既格網紋,
一切開非常粉嫩, d 肉汁即刻出唒嚟🤣
肉質好腍同嫩滑, 有筋既部份都唔會好韌😋

最後仲食埋芒果芝士蛋糕做甜品