2020-06-23
我本人都真係幾鍾意食松露😋屋企長期有松露醬,就係鍾意佢嗰陣獨特嘅香氣,在鼻腔揮之不去的。知道尖沙咀有間松露主題嘅餐廳,當然要去試吓啦!打電話預訂嘅時候,知道要一星期後先有位,有啲失望,不過都證明咗呢間餐廳係備受追捧嘅!好嘢當然要等下啦。準時到達,環境好靚呀,就係舒服又簡單嘅裝修,有少少大自然嘅感覺,因為佢個落地玻璃關係啲陽光曬到入嚟,同埋直接睇到海景!連桌上嘅小擺設都係松露啊😃一早上網睇咗Menu,不過問吓侍應生,先知廚師都會根據每日唔同嘅材料,去換Menu嘅,今次嚟到我主要係為咗佢個油鴨髀💓因為本身好鍾意食所以其他嘢都冇乜考慮。叫咗三道菜套餐分別係溫泉蛋、油封鴨腿、是日甜點係一個類似藍莓慕絲嘅嘢。麵包唔好食嘅 😔我好鍾意食麵包㗎。呢個位有啲失望。個牛角包又淋又凍,其他麵包都係麻麻地冇乜口感,長型嗰個合桃提子包又太乾。啲星星係比佢個牛油同埋酸忌廉😔溫泉蛋係配左荷蘭醬,有少少松露片喺面。蘆筍好香,質感爽脆地啱啱好。如果有鬆餅係下便俾我配埋就好,溫泉蛋成隻擺落口唔係咁過癮🤣松露唔太濃味的,只係輕輕香氣 。用蘆筍點啲汁有少少heavy 。終於到主角😍油封鴨腿😍 要特登加$48 㗎,不過我同大
叫咗三道菜套餐
分別係溫泉蛋、油封鴨腿、是日甜點係一個類似藍莓慕絲嘅嘢。
麵包
Œuf Mollet
終於到主角😍油封鴨腿😍 要特登加$48 㗎,不過我同大家講係超抵。佢一嚟到已經香氣四溢啦一切落去係Feel到個皮有Crack一聲咁,哇!好脆嘅。然後入邊啲鴨肉,可以一絲絲用叉扯出嚟,仲係好濕潤㗎!外脆內軟,就係呢啲 吉埋旁邊啲松露片,就有淡淡松露香氣,整體都唔係好濃,其實我期望更加濃味的。
入邊已經夠晒鹹,其實唔需要點樣點旁邊啲醬汁。旁邊啲醬汁都冇乜特別,好似只係鹹鹹地咁,食食吓仲會蓋過晒隔離啲松露片,如果可以轉一轉,做一啲特別嘅醬汁or seasonings,令人哋更加覺得與別不同就好。蔬菜可以更加有心機啲,因為食食吓肉都想食啲蔬菜中和一下。薯蓉中規中矩如果多啲奶味或者加啲芝士會好啲。
會再返嚟食呢個😋
油封鴨腿
甜品擺盤好靚,但都係普通西餐廳會食到嘅藍莓甜品味,中規中矩吧。黑色嗰啲應該係曲奇碎碎,本身酸酸地再加埋啲曲奇牛油香,咁樣作結不錯,如果個甜品再酸啲更好,可以中和一下啱啱食完飯嘅油膩呀嘛。
是日甜點
最後當然要喺嗰度,買返兩樽松露醬返屋企啦!好期待下次再過嚟食。希望我上面提及過嘅嘢,下次再嚟嘅時候會有所改善。