餐廳: 御花園咖啡室
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 御花園咖啡室
資訊:

2012-10-09 619 瀏覽
今晚有幸出席「招牌‧海鮮極級自助晚​餐」食家飯局, 多謝富豪香港酒店嘅邀請!去富豪香港酒店簡直係為我而設, 勁方便, 搭幾個站地鐵, 出咗站行2個街口就到喇~平時o黎多數都係食連續3年榮獲米芝蓮一星嘅「富豪金殿」, 食自助餐應該係第2次, 一出Lift第一眼見到有音樂家為你現場演奏鋼琴, WoW, 好Surprise呀! 入到餐廳, 好光猛喎, 同以前唔同晒, 好似大間咗咁嘅? 個天花好靚呀! 仲有不停轉換顏色嘅花樹都好靚好浪漫呀!諗住早d去到, 可以去Buffet枱慢慢影食物, 點知6點半已經勁多人! 唔想滋擾到食客, 只好快快手影幾張~今晚嘅主題係「招牌‧海鮮極級自助晚​餐」, 咁呀緊係要影海鮮啦~ 仲要試真d早幾日買嘅「專業級傻瓜機」--Sony Cyber-shot DSC-RX100! 鏡頭F-1.8大光圈, 1吋感光元件, Carl Zeiss鏡, 大家睇完d相係咪覺得好有大機Feel呢?!! 滋味焗蠔及帶子--個樣好吸引喎, 仲放係鐵板上面保溫, 保證入口熱辣辣~忌廉香草汁煮青口--個樣靠得住喎, 留口水-ing...鮮蝦配熱情果沙沙醬--用雞尾酒杯盛載, 好貴氣喎, 腦

火樹銀花

滋味焗蠔
[主廚推介] 滋味焗蠔及帶子--個樣好吸引喎, 仲放係鐵板上面保溫, 保證入口熱辣辣~
忌廉香草汁煮青口
忌廉香草汁煮青口--個樣靠得住喎, 留口水-ing...
鮮蝦配熱情果沙沙醬
鮮蝦配熱情果沙沙醬--用雞尾酒杯盛載, 好貴氣喎, 腦入面不其然奏起007嘅主題音樂, 哈哈~
法式馬卡龍
法式馬卡龍--超搶手, 影完張相都已經冇咗3分2! 唔係嘛?!! 唔得喇, 我唔可以再淨係排住影相喇, 我要爆(發食力)啦!

好, 開動引擎, 「起錨」!

~第 1 Round~

Macaroon--吓?!! 一開始就食甜品?!! 唔係化?!!

冇錯, 連我自己都覺得怪, 不過冇計啦, 見人一個人拎十幾粒, 我再唔拎等陣一粒都冇得剩~ 朱古力味同綠茶味都好出, 好味, 如果個外皮再脆d咁就Very Good喇~

黑加侖子啫喱--什果啫喱, 用白朱古力條同木莓做裝飾, 仲用個靚靚玻璃碗裝住, 加咗奇異果汁圍邊, 好靚呀! 即時貴氣晒!

~第 2 Round~

[主廚推介] 滋味焗帶子--原個帶子連殼上, 廚師將佢放係鐵板下面個盤度保溫, 食落仲暖o架, 賣相都OK, 醬汁味道都OK, 帶子都幾大隻, 如果肉質再鮮嫩d甜美d咁就Perfect喇!

忌廉香草汁煮青口--個忌廉汁味道都唔錯, 青口都幾肥美~

炸魚伴薯條--為慶祝倫敦奧運而加設嘅主題「味遊英倫」, 於7月27日至8月12日期間供應多款精選英國菜, 包括煙肉焗生蠔, 初時見到一碟淨薯條, 猶豫之際, 廚師捧出一大盤新鮮熱辣嘅炸魚, 哦, 原來係太受歡迎比人夾晒, 魚肉鮮甜多汁, 香草炸醬味道都幾好~

~第 3 Round~

鮮蝦配熱情果沙沙醬--蝦肉爽脆, 熱情果味道清新, 炎炎夏日作為頭盤實在唔錯~

龍蝦蟹子釀芒果--芒果微酸, 好醒胃, 龍蝦肉不多, 蟹子同青瓜絲有d日式Feel~

~第 4 Round~

沙律--材料新鮮, 選擇又多, 健康嘅好朋友, 多吃有益~

煙三文魚--好搶手, 油份充足, 味道不錯~

~第 6 Round~
招牌海鮮
阿拉斯加蟹腳
[主廚推介] 阿拉斯加蟹腳--好好味, 啖啖肉, 回本首選, 充滿海水嘅味道, 肉質略嫌唔夠幼嫩, 不過冇計, 係北海道食嘅冰鎮阿拉斯加蟹腳都係咁上下質數, 要鮮嫩幼滑就一定要即劏即食嘅先得~

冰鎮青口--肥大肉厚, 味道不錯~

冰鎮藍貝青口--好重海水味, 好正, 可以食一打~
翡翠螺寄居蟹
翡翠螺--我唔食翡翠螺, 見入面有隻寄居蟹, 好Kawaii, 反正都唔食得落肚, 咁我拎佢返o黎, 都唔算浪費食物啫~

~第 5/7 Round~
鵝肝多士
鵝肝多士 -- 中段廚師開始煎, 想食就要排隊, 老友食家幫我拎埋, 唔該晒呀! 第一碟鵝肝煎得香脆, 燒汁偏淡, 鵝肝味濃, 好正! 之後部長幫我地拎, 落黑醋汁, 味道偏酸, 掩蓋咗鵝肝嘅香味, 但係就抵消咗鵝肝嘅油膩感~ 回本之選!

~第 8 Round~

[主廚推介] 中東烤肉串--有驚喜! 燒完嘅菠蘿特別香甜味美~ 豬肉吸收咗菠蘿嘅果酸, 肉質變得柔軟, 而且調味適中, 香草味發揮得淋漓盡致, 讚!
酥皮三文魚
酥皮三文魚--廚師原個捧出o黎, 果樣勁似巨型酥皮包, 切開就見到三文魚, 廚師發現三文魚差少少先熟透, 幫我係鐵板度辣一辣, Perfect~ 配埋香草白汁食, 味道幾好, 三文魚雖然煮熟咗, 肉質仍然保持鮮嫩, 完全冇腥味, 查實我好怕食熟嘅三文魚, 不過佢整得唔錯~

~第 9 Round~
即制梳乎厘 -- 部長好好人, 幫我地拎, 我食呢個係檸檬味, 檸檬味好強勁, d梳乎厘升得好高o架, 不過比我地影完又影, 玩到扁晒~ 入口都仲幾鬆軟, 口感唔錯~

~第 10 Round~
火焰雪山
火焰雪山--全場焦點所在! 大廚為大家點火! 見唔見到d藍光呀?!! 唔好噓啦, 好難影到o架, 火光一瞬即逝! 有食家過幾日生日, 大家為佢合唱生日歌, 壽星女仲切埋蛋糕, 好Sweet~

海綿蛋糕入面包住雲呢拿雪糕, 外層鋪上以蛋白同砂糖打成嘅蛋白霜, 用火槍將蛋白霜表面烤焦, 再放入冰格冷凍, 好花功夫! 食前淋上Rum酒點火, 酒精燒盡後充滿酒香同焦糖味, 超正!

~第 11 Round~

印度烤魚--今日冇印度天多里烤肉, 換咗做印度烤魚, 乾咖哩味道好強勁, 都幾辣, 胡椒薄脆幾好味, 都係辣咗d~

火焰壽司--表面輕輕灼熟嘅三文魚壽司, 味道都唔錯, 細細粒, 可以試多幾樣~

~第 12 Round~

朱古力蛋糕--Brownie朱古力味濃, 食1件都飽晒~

木糠布丁--OK喎, 幾好味喎~

栗子布丁--食唔出咩味, 除咗面頭d栗子蓉~

~第 13 Round~

綠茶紅豆蛋糕--綠茶味濃, 海綿蛋糕較為乾身, 紅豆Cream味道可以再重d~

朱古力火鍋--朱古力火鍋配料係泡芙同雪米糍?!! 好特別喎! 以前好貪心, 食親朱古力火鍋都要浸滿朱古力~

~第 14 Round~

雪糕--足本HD雪糕, 有4隻味, 朱古力味同士多啤梨味係不二之選, 仲有多種配料, 我最鐘意杏仁片, 健康又美味~ 配埋甜美水果, 為今晚飯局畫上句號!

睇返相先知自己大戰咗14個回合, 好勁呀! 我可以拎「非凡食力」獎啦, 實至名歸o架!

最後, 感謝富豪香港酒店嘅邀請及熱情款待!
2012-08-01
用餐優惠