2016-02-24 732 瀏覽
第一次上黎街市食野,本來專程黎想打邊爐架,點知無囉!行左兩個圈,是但先試試強記啦。點解咁少選擇既?原來全層食肆既 menu 係共用架,比錢都係用同一個 cashier,咁得意?好 friend 喎,估你唔到係百貨公司 management,仲慳左金錢同人手添。堅係花多眼亂、心大心細,都唔知食咩好呀 ﹗潮州打冷、滷水、燒味、廣東小炒、炒粉麵飯、煲仔菜、原盅燉湯,應有盡有,係無打邊爐囉。侍應阿姐落單滷水鴨片?到底鵝片定鴨片呀?叫住 3 樣食住先。滷水鵝片併墨魚,嘩!HKD108 蚊雙併,太貴喇麻,斬到一頸血!我就睇您有幾好食。鵝片 6 片、墨魚片 10 片、油豆腐、花生!份量太少。鵝片味道還可以,有鵝味而帶少少滷水味,但不香甜不嫩滑呢,唔難食,麻麻地。墨魚鮮味嚥韌,唔夠彈又唔夠脆,一般。黑椒炆咸豬手,好期待啊 ﹗以前係大中華食過超讚,超好味!唔知強記出品又係點呢?侍應阿姐行緊過黎,棒住熱辣辣咸豬手到喇。嘩?點解一股濃烈酸宿味直琴埋黎既?好驚呀 ﹗豬皮羶味?黑椒汁壞左?硬係嗅嗅地,非常攻鼻。唔理咁多喇,切開試試咩料先。豬肉味道怪怪的,質地鬆散,皮就唔敢試喇!堅嗅,朋友仔同我都決定放棄,掉埋一

黑椒炆咸豬手,好期待啊 ﹗以前係大中華食過超讚,超好味!唔知強記出品又係點呢?侍應阿姐行緊過黎,棒住熱辣辣咸豬手到喇。嘩?點解一股濃烈酸宿味直琴埋黎既?好驚呀 ﹗豬皮羶味?黑椒汁壞左?硬係嗅嗅地,非常攻鼻。唔理咁多喇,切開試試咩料先。豬肉味道怪怪的,質地鬆散,皮就唔敢試喇!堅嗅,朋友仔同我都決定放棄,掉埋一邊。點知越凍陣味越勁!侍應姐姐唔該收左去,我地唔食喇!但佢完全唔覺有問題囉。

辣酒煮東風螺,個煲吱吱聲又出晒煙送到,好有氣氛,增加食慾 ﹗大啖索一索,香辣味道直衝腦袋,即刻起動 ﹗辣酒煮東風螺,真係香噴噴啊,帶點宜人酒香氣,流晒口水,正 ﹗好熱啊,挑舊掉落口,炆得夠晒軟腍,香辣味濃厚,完全透徹地浸入螺肉之中。最愛食螺既尾部,質感及味道都似雞潤,好味好味 ﹗如果可以用辣酒汁淥個烏冬或粉絲食就正喇 ﹗

椒絲腐乳炒通菜,唔係水通黎既?唓,失望。依隻旱通邊度鄉下架?非常厚皮,又硬又乾,趙緊麻繩一樣,救命呀 ﹗除左個辣酒煮東風螺非常美味,又香又腍又入味外,其餘既酸縮黑椒咸豬手、乾硬椒絲腐乳通菜、六片鵝片併墨魚百一蚊都十分唔得掂!埋單仲要斬我三百幾,蝕!
滷水鵝片併墨魚
辣酒煮東風螺