2009-06-11
睇完上一個食評, 真係好有同感,。 估唔到一年之後, 佢地既態度依然咁差。今天早上下大雨, 如平時一樣, 我到這間餅店買菠蘿飽。我問呀姐可唔可以比多個袋,我有另外用處。我需要一個不透明的小袋在公司存放私人物品, 在家又找不到。呀姐好惡咁同我講:「一個飽只需一個袋, 你好唔環保呀!」我問:「咁係咪即係唔得呀?」佢就好誨氣咁話:「我唔係話唔比你, 我同你講,一個飽只需一個袋……」 我心想, 我知道, 若不是有特別用途, 我都唔會問你攞啦! 我惠顧了這間餅店咁多次, 從來也沒有攞多一個袋。你可以唔比我, 但係唔駛咁惡lor。我趕時間, 所以冇同佢理論, 比完錢就行咗出去。点知我行到出門口, 仲聴到佢同另一個呀姐繼續話我:「仲話人唔比個袋佢, 一個飽只需一個袋, 呢種人真係少有…….」我越諗越嬲, 為咗一個袋, 竟然閙個客閙到出門口, 係咪有D過份呀?! 於是我返轉頭, 比返個袋佢, 話比佢聴唔駛閙人閙到出門口, 我成日都幫襯佢, 佢咁對D熟客好離譜, 我唔要個袋啦!点知佢反擊:「唔要咪唔要lor!」跟住繼續重複剛才閙我既說話。呢間餅店既出品其實Ok, 尤其係菠蘿飽。 我欣賞個造飽師父, 可惜
呢間餅店既出品其實Ok, 尤其係菠蘿飽。 我欣賞個造飽師父, 可惜門面兩個呀姐趕客。打開門做生意, 咁既服務態度認真唔要得。晨早留留係度閙人,呢間店舖簡直係餐飲業界既恥辱! 我以後都唔會再幫襯!